Kabinet komt met actieplan tegen Chinese overnames

Er komt een nieuwe strategie om risicovolle bedrijfsovernames en spionage door China tegen te gaan.

“Chinese bedrijven, die werkelijk met een rugzak vol staatssteun komen, kunnen hier van alles”, waarschuwt VVD-minister Eric Wiebes van Economische Zaken in het Algemeen Dagblad

Volgens Wiebes geeft het kabinet topprioriteit aan de aanpak van China. “Het kabinet is hier heel serieus mee bezig, met acht bewindspersonen, onder leiding van de premier. Begin volgend jaar komen we met een nieuwe China-strategie.”

Rotterdamse haven

Zo koopt de Aziatische grootmacht belangen in de Rotterdamse haven en zijn Chinese staatsbedrijven zeer geïnteresseerd in Nederlandse technologische start-ups. In Europa hebben ze al bedrijven overgenomen die zich bezighouden met drones, scheeps- en vliegtuigbouw en militaire installaties. 

Volgens het AD is de nieuwe strategie opvallend omdat vorige maand nog een Chinese topdelegatie door het kabinet werd ontvangen en in het bijzijn van de Chinese premier Li Keqiang werd voor zo’n 7 miljard euro aan contracten gesloten met Nederlandse bedrijven. 

“Nederland is supernaïef als het om China gaat”, zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. Hij waarschuwt dat China in ons land bezig is met illegale zaken, zoals bedrijfsspionage en het hacken van digitale systemen.

Gerelateerde artikelen