JP Morgan naar de rechter om kat in de zak

De bank betaalde 175 miljoen voor een start-up met amper klanten.

De oprichtster van de start-up Frank is door de Amerikaanse zakenbank JP Morgan voor de rechter gesleept. Aanleiding is dat meer dan 90 procent van de klanten die Frank zou bedienen niet bestaat. 

Frank is een bedrijf dat software ontwerpt voor het aanvragen van een studielening door Amerikanen. Oprichtster Charlie Javice van Frank verklaarde dat het jonge bedrijf vier miljoen gebruikers had. Dat bleken in werkelijkheid 300.000 klantenaccounts te zijn, maar toen dat duidelijk werd was de verkoop al een feit. In 2021 nam JP Morgan het vijf jaar oude bedrijfje over.

Het zakenblad Forbes meldt dat de twee bestuurders van Frank er een indrukwekkende lijst met nepaccounts op nahield. Al voor de koop wist oprichter Javice investeerders te lokken als miljardair Marc Rowan, Aleph, Chegg, Reach Capital, Gingerbread Capital en SWAT Equity Partners. Ze werden overgehaald met het vooruitzicht om met Frank een Amazon voor het hoger onderwijs te bouwen.

Een jaar voor de deal klonken er al waarschuwingen over de zwendel door Frank. De Amerikaanse privacywaakhond had Frank al eens berispt. Twee bestuurders zijn inmiddels op straat gezet door de koper, die nu probeert om de koopsom terug te krijgen.
 

Gerelateerde artikelen