J.P. Morgan en Allen & Overy adviseren KPN bij verkoop van Base

KPN heeft zijn Belgische dochter Base voor 1,325 miljard euro verkocht aan het Belgische telecombedrijf Telenet. De overnameprijs bedraagt 8,9 keer de EBITDA van 2014. Allen & Overy en J.P. Morgan stonden verkoper KPN bij, en Goldman Sachs en Freshfields adviseerden Telenet bij de aankoop.

Het contante bedrag van 1,325 miljard euro impliceert een aantrekkelijke waardering voor BASE Company, aldus KPN zelf in het persbericht. Hoewel multiples per periode, sector en per omstandigheden uiteen kunnen lopen, lijkt 8,9 keer EBITDA inderdaad een redelijk bedrag voor deze sector.

Base, een Belgische aanbieder van mobiele telefonie, had vorig jaar 711 miljoen euro omzet en de winst voor belastingen was 149 miljoen euro. Telenet, ook een Belgisch bedrijf, levert meerdere telecomdiensten, en verstevigt met de overname dus zijn positie in mobiele telefonie.

Een maand geleden leek het er op dat Liberty Global in de race was om Base over te nemen. Liberty Global heeft overigens meer dan de helft van alle aandelen van Telenet in handen, dus in zekere zin is Liberty Global ook eigenaar van Base geworden.  

Goede prijs
Analisten van Rabobank spreken in een commentaar ook van een "goede prijs", schijft De Financiële Telegraaf. Zij vinden de verkoop "een logische en verwachte zet van KPN" en beschouwen Telenet als de meest logische koper omdat een combinatie met dat bedrijf de meeste kostenvoordelen oplevert.

KPN is voornemens de opbrengsten van de verkoop te gebruiken om maximale waarde te creëren voor zijn aandeelhouders, zo laat het bedrijf weten in de verklaring zonder daar verder concreet op in te gaan.

Meer aandeelhouderswaarde
Het ziet er naar uit dat KPN het bedrag gaat gebruiken om dividend uit te keren. "De transactie toont niet alleen onze toewijding aan met betrekking tot het realiseren van een aantrekkelijk rendement voor onze aandeelhouders," zegt KPN CEO Eelco Blok. "Maar draagt ook bij aan de versterking van de marktpositie van BASE Company."

Ook zegt Blok nog over de gang van zaken bij KPN: "De goede voortgang die wij boeken, zal naar verwachting leiden tot een gestabiliseerde, geschoonde EBITDA aan het einde van 2015, een groeiende vrije kasstroom en een groeiend dividend.”

Met de verkoop van Base heeft KPN al zijn buitenlandse activiteiten afgestoten. Het Nederlandse telecombedrijf wil zich dus volledig op de thuismarkt gaan richten. Eerder probeerde KPN al in 2012 Base te verkopen, maar trok de verkoopplannen in toen er onvoldoende werd geboden. Daarnaast verkocht KPN twee jaar geleden de Duitse dochter E-Plus voor 8,6 miljard. 

Gerelateerde artikelen