Jasper van Gorp, Gilde Healthcare: “Betere zorg tegen lagere kosten”

"Er staat de komende periode veel te gebeuren in de zorg", zegt Jasper van Gorp, partner bij Gilde Healtchare, één van de weinige private equity investeerders die zich volledig op de zorgsector richt. Volgens Van Gorp vinden daar veel hervormingen plaats en is er behoefte aan kapitaal.
Die hervormingen vinden plaats bij de specialistische, maar vooral ook bij de langdurige zorg zoals rond de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) die het kabinet ingrijpend wil omgooien. Van Gorp is bij Gilde Healthcare verantwoordelijk voor investeringen in zorgverleners en -bedrijven. “Betere zorg voor lagere kosten, dat is het devies waar wij als financiële partij ook graag aan bijdragen.  Veel bedrijven in de zorg zijn nu nog non-profit aanbieders, die vaak moeite hebben met de transformatie naar een moderner en winstgevender bedrijf en vaak ook te maken hebben met een flinke vastgoedportefeuille die sterk op de begroting drukt. Er is binnen de zorg een sterke behoefte aan privé-kapitaal en die behoefte zal de komende vijf à tien jaar alleen maar groter worden. Een consolidatie kan niet uitblijven.” 
Volgens Van Gorp is het lastig te voorspellen in welke specifieke zorgmarkt de komende tijd de meeste deals gesloten zullen worden. “De zorgmarkt is bijzonder specialistisch en de wet- en regelgeving is voortdurend aan het veranderen”, aldus Van Gorp. “Door die veranderingen van wetten en regels kan een bepaalde subsector langdurig ‘on hold’ staan, maar de Nederlandse zorgmarkt als geheel is een markt van 90 miljard euro dus er liggen altijd kansen. Strategische partijen komen we nog niet vaak tegen in een dealproces; dat zijn vaak non-profit bedrijven die niet bijzonder slagvaardige kopers zijn en bovendien ook niet de meest logische eigenaren omdat ze de financiën ontberen. Wij blijven altijd op zoek naar de pareltjes die onze visie delen: de zorg moet beter worden en tegen lagere kosten mogelijk zijn. Daartoe is veel expertise nodig. Zonder sectorkennis ga je heel lastig winsten realiseren.” 
Een recent voorbeeld van een ‘pareltje’ van Gilde Healthcare is de investering in Pharmaline, een geneesmiddelenproducent gespecialiseerd in de semi-industriële productie van ongeregistreerde geneesmiddelen voor apotheken, de zogenaamde ‘eigen apotheekbereidingen’. Van Gorp: “Ik ben zelf apotheker en daarom kreeg die deal voor mij een bijzondere dimensie. Wij kenden Pharmaline al langer en waren ook bij hun eerste jaren als mogelijke investeerder betrokken. In korte tijd is Pharmaline uitgegroeid van een kleine nichespeler naar een groot bedrijf waarbij de ambitieuze groeiplannen van het management ruimschoots zijn overtroffen. Typisch zo’n bedrijf waar je als investeerder naar op zoek bent.” Van Gorp hoopt ook in de rest van 2013 een paar van zulke bedrijven aan de portefeuille toe te voegen. “Zoals gezegd zijn alle ogen de komende jaren op de zorgsector gericht en is daar veel dealactiviteit te verwachten. Uiteraard gaan we ook door met het beheren van onze huidige portfolio. De agenda is, kortom, goed gevuld voor de tweede helft van dit jaar.” 
Gerelateerde artikelen