Japanse M&A-adviseurs moeten meer deals sluiten om economie te redden

Japanse dealmakers moeten meer deals sluiten om Japanse bedrijven van de ondergang te redden als gevolg van de vergrijzing.

De gemiddelde leeftijd van een Japanse bedrijfseigenaar is 59 jaar. Meer dan 82 procent van de bedrijfssluitingen in Japan betreft een eigenaar ouder dan zestig jaar. De helft daarvan was gedwongen het bedrijf te sluiten omdat ze, ondanks een zoektocht, geen opvolger hebben gevonden. Dat meldt de Financial Times (FT) op basis van een onderzoeken van zakenbank Nomura en de Japanse overheid naar het Japanse MKB-wezen. Van het totale aantal Japanse bedrijven is 99 procent een MKB-bedrijf. Samen zijn ze goed voor 70 procent van de werkgelegenheid van het land.

De noodzaak om deals te sluiten groeit met de toenemende vergrijzing. De M&A-markt groeit sterk – het aantal deals is sinds 2014 verdrievoudigd – maar dat is volgens volgens de FT niet genoeg om gedwongen sluitingen te voorkomen. Sinds 2007 is het aantal bedrijven dat werd gesloten zonder financiële noodzaak gestegen met 40 procent tot 30.000. Het aantal bedrijfssluitingen als gevolg van een gebrek aan opvolger (33 procent) nadert het aantal faillissementen door zakelijke omstandigheden (37 procent), blijkt uit onderzoek van de Tokuyama University.

Gerelateerde artikelen