James Bond voortaan in dienst van Amazon

Technologieconcern Amazon neemt filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) over. Amazon betaalt krap 8,5 miljard dollar voor MGM, bekend van onder andere de filmreeks James Bond. Bokslegende Rocky is een ander icoon van de vermaarde filmstudio.

MGM was in handen van hedgefondsen, met Anchorage Capital Group als grootste aandeelhouder. Het bedrijf maakt ongeveer 2 miljard dollar winst op de deal. In 2010 werd MGM overgenomen, maar gaandeweg de jaren twijfelden beleggers in het hedgefonds of de aankoop het wel waard was. 

MGM wordt al jaren gezien als overnameprooi. In 2019 was Apple geïnteresseerd, de waarde werd toen getaxeerd op 6 miljard dollar. Vorig jaar zouden nieuwe adviseurs zijn ingeschakeld om tot een verkoop te komen.

Amazon-topman Jeff Bezos heeft er nooit een geheim van gemaakt een grote deal te willen sluiten met een filmstudio van naam en faam. Volgens Amazon kan het bijna honderd jaar oude MGM een belangrijke rol spelen bij de grote vraag naar streamingcontent. Het webwinkelconcern heeft met Prime Video al een eigen videostreamingdienst.

De overname is de grootste voor Amazon sinds 2017. Toen telde het techconcern 13,7 miljard dollar neer voor supermarktketen Whole Foods. Eerder maakte Amazon al wel bekend 11 miljard dollar te investeren in content voor zijn streamingdiensten voor video en muziek.

Amazon kampt in de markt voor streamingdiensten met hevige concurrentie. Het succes van concurrenten als HBO Max en Disney + dwong Amazon om meer in te zetten op zijn streamingdiensten. Met de aanschaf van MGM weet het bedrijf zich verzekerd van een overvloed aan materiaal waar uit kan worden geput. 

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen