Jacqueline van den Ende: ‘Van de planeet gaan we het niet winnen’

Carbon Equity heeft een ambitieuze missie: met kapitaal het klimaatprobleem te lijf.

Jacqueline van den Ende is oprichter van Carbon Equity. Dit fund-of-funds heeft als missie om de krachten van particuliere investeerders te bundelen in de strijd tegen dé grootste uitdaging van deze tijd: de opwarming van de aarde. Onlangs haalde Carbon Equity weer 50 miljoen op bij een brede groep aan Limited Partners. Van den Ende deelt de belangrijkste lessen over investeren met impact met de VEECEE Community.

Verandering komt vooral vanuit private markets
“Ondernemers kijken soms wel eens raar op als ik vertel dat ik bij de snelwegblokkades van Extinction Rebellion ben”, zegt Jacqueline van den Ende, founder van Carbon Equity. En raar is dat niet: er zullen daar maar weinig demonstranten zijn met een CV als dat de oprichter van Carbon Equity, die haar carrière bij HAL Investments begon en onder andere voor Rocket Internet bedrijven hielp opschalen. Sommige demonstranten in de hoek van de klimaatbeweging zijn er immers stellig van overtuigd dat het Kapitalisme met een grote K ons in de klimatologische problemen heeft gebracht en dat we dus naar een heel andere manier van economisch denken moeten omschakelen om de problemen op te lossen. Zo niet van den Ende. “Ik geloof er sterk in dat we de grote uitdagingen van onze tijd kunnen oplossen met de inzet van kapitaal.”

Hoewel veel druk van media en maatschappij uitgaat naar het vergroenen van beursgenoteerde bedrijven menen ze bij Carbon Equity dat de verandering juist vanuit de private markets komt. “Er zijn drie redenen waarom investeren in private markten meer impact heeft”, zegt Van den Ende. “Ten eerste is 98 procent van alle bedrijven niet beursgenoteerd, dus het overgrote deel van de klimaatinnovaties vind je in de private markten. Ten tweede: ESG beleggingen zijn beleggingen in bedrijven met betere maatschappelijke, milieu en bestuursstandaarden – maar dit betekent niet dat je in daadwerkelijke klimaatoplossingen belegt. ESG beleggen doe je om je financiële risico’s te beperken – maar niet om impact te hebben.Ten derde, wanneer je belegt verschuif je geld door aandelen met elkaar te verhandelen, maar typisch komt er geen nieuwe kapitaal in het bedrijf. Tenzij het bedrijf nieuwe aandelen uitgeeft natuurlijk. In de private markten investeer je wel direct in het bedrijf en ontvangt het bedrijf additioneel groeikapitaal, waardoor men direct kan investeren.”

Betrokkenheid bij de investor base
Carbon Equity structureert de portfolio zo dat er elk jaar een ‘vintage fund’ wordt gevormd. De term vintage is geleend uit de wereld van de wijn, waar het woord naar een jaargang verwijst. Elk jaar komt er dus een fonds dat in een mix van VC en PE investeert. “We investeren tien procent in de seed stage, vijftig procent in fondsen die A- of B-rounds doen en dertig tot veertig procent in fondsen die zich specialiseren in growth equity en buy outs. Dat is een weerspiegeling van de markt: veel climate tech bevindt zich nog in een vroege fase.”

Op dit punt verschilt Carbon Equity van andere fund-of-funds en vermogensbeheerders die in meer volwassen markten opereren, waar de vuistregel is dat de verdeling tussen Private Equity en Venture Capital vaak neerkomt op zeventig procent voor buy-out fondsen en dertig procent voor durfkapitaal. Carbon Equity verzorgt ook directe investeringen van particulieren in specifieke fondsen: zo’n tien procent van het gecommitteerde kapitaal wordt op deze manier geïnvesteerd.

De doelgroep van Carbon Equity bestaat vooral uit family offices, zelfstandige ondernemers die de opbrengsten van hun succes doorinvesteren en professionals uit de dienstensector, zoals bankiers en advocaten. Carbon Equity merkt dat er grote behoefte is aan een vorm van investeren die meer biedt dan alleen financieel rendement. Daarbij is een zeker clubgevoel niet onbelangrijk. Van den Ende stelt dat fund-of-fundsinvesteringen vaak als een passieve vorm van investeren wordt gezien, maar dat er toch een grote behoefte aan betrokkenheid is bij de investor base. Daarom profileert Carbon Equity zich niet alleen als een fonds, maar ook nadrukkelijk als platform: via een eigen app kunnen investeerders direct op de hoogte gehouden worden van de prestaties van hun investeringen. Daarbij gaat het niet alleen om de cijfers, maar ook om nieuws over technologische vooruitgang. Hoopvol, en een optimistisch tegenwicht aan de negatieve klimaatberichtgeving. Daarnaast organiseert het bedrijf online en offline kennissessies over een veelvoud aan thema’s die met hun investeringsstrategie te maken hebben, van financiële masterclasses tot seminars over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Vergeleken met andere investeringsopties is fund-of-funds wel aan de prijzige kant. “Private Equity is als investeringscategorie van zichzelf al vrij duur. De fondsen rekenen doorgaans twee procent over het geïnvesteerde bedrag en twintig procent over het behaalde rendement; de kosten van een fund-of-fundsconstructie zoals wij die hanteren komen daar nog bovenop. Om deze vorm van investeren aantrekkelijk te houden moet je het niet te duur maken. Wij rekenen daarom per fonds veertig tot 85 basispunten aan kosten over het geïnvesteerde bedrag en vragen niet nog een extra afdracht over het rendement. We brengen wel eenmalige set up kosten in rekening bij investeerders die zich voor het eerst bij ons aansluiten, die bedragen één procent van het geïnvesteerde bedrag.” De hogere kosten worden dan wel weer gecompenseerd in de investeringsstrategie: Carbon Equity is een van de meest gespecialiseerde investeerders op dit gebeid, en selecteert de top vijf tot tien procent van de markt.

Praktisch ingevuld idealisme
Het verhaal van Carbon Equity en Van den Ende staat niet op zichzelf – bij de M&A Community merken we dat steeds meer (jonge) professionals handen en voeten willen geven aan hun verlangen om naast economische waarde ook een positieve bijdrage te leveren, vaak gevat in containertermen die de kern lijken te missen, zoals ‘purpose’ en ‘impact’. Voor Van den Ende uitte dat gevoel zich in het oprichten van een eigen investeringsplatform: “Op een zeker moment dacht ik: ik moet nog minstens dertig jaar doorwerken, hoe kan ik die tijd inrichten op zo’n manier dat ik wat nuttigs doe met mijn tijd.”

Van den Ende hanteert daarbij een tweesporenbeleid. “Aan de ene kant heb ik mijn werk als investeerder, waar ik met de inzet van kapitaal het verschil kan maken. Aan de andere kant heb ik mijn stem die ik kan laten horen, bijvoorbeeld op LinkedIn en mijn column in de Quote.”

Van den Ende hoopt dan ook een inspiratiebron te zijn voor bestaande en aankomende investment professionals die willen investeren met een missie die breder is dan het realiseren van een hoog rendement voor de limited partners. Sterker nog: De kern van de boodschap aan collega-investeerders is dan ook dat, om een goede climate tech investeerder te worden, je heel helder voor ogen moet hebben welke doelen je nastreeft en welke cijfers je nodig hebt om die doelen te bereiken – cijfers die meer omvatten dan financieel succes alleen. Deze vorm praktisch ingevuld idealisme lijkt aan te slaan: ondanks de krappe arbeidsmarkt staan ze in de rij om voor haar bij Carbon Equity aan de slag te kunnen. “Op elke vacature die we uitzetten komen honderden reacties. We kunnen daarom ook een sterk en divers team samenstellen.”

Lees ook: 
Karmijn Kapitaal ontvangt B Corp-certificering
SET Ventures lanceert artikel 9-fonds van 200 miljoen euro
Investeerder Argos Wityu haalt 120 miljoen op voor artikel 9-klimaatfonds

Gerelateerde artikelen