SET Ventures lanceert artikel 9-fonds van 200 miljoen euro

Het fonds gaat investeren in 20 tot 25 Europese startups in de energiesector.

SET Ventures heeft zijn vierde fonds aangekondigd om te investeren in de volgende generatie technologieleiders die het koolstofvrije energiesysteem van de toekomst vorm zullen geven. Aan het fonds van 200 miljoen euro is al 127 miljoen euro gecommitteerd. Investeerders zijn onder meer European Investment Fund (EIF), Triodos Energy Transition Europe Fund en Carbon Equity.

Door de omvang van zijn vorige fonds te verdubbelen, verbetert SET Ventures de toegang tot kapitaal voor Europa’s meest vindingrijke energieondernemers om innovaties in een vroeg stadium om te zetten in financieel succesvolle marktleiders. Het fonds gaat investeren in 20-25 Europese vernieuwers in de energietransitie. Om zijn internationale aanwezigheid uit te breiden heeft het bedrijf ook een kantoor in Hamburg geopend.

“Wij zien SET als koploper op het gebied van digitale technologieën in de energietransitie”, zegt EIF-directeur Marjut Falkstedt, één van de investeerders in het fonds. “Dit is een gebied waar de EU en het EIF groot belang aan hechten. We waarderen onze langdurige relatie en willen graag hun inspanningen ondersteunen om innovatie in de energietransitie te stimuleren en zo een zeer tastbare bijdrage te leveren aan het veiligstellen van een betere toekomst voor ons allemaal op deze planeet.”

Data als ‘carrier’ van waarde in energietransitie
In een interview met M&A Magazine eerder dit jaar vertelde René Savelsberg, partner van SET Ventures, meer over de strategie van de impact-investeerder. “Wij zijn al vanaf het begin af aan compleet gefocust op wat we Sustainable Energy Technologies noemen. Daar staat SET voor en dat heeft zich ontwikkeld tot ons centrale thema. Wij willen impact maken door het koolstofvrije energiesysteem van de toekomst helpen vorm te geven.”

SET Ventures investeert als ‘klein’ fonds niet in de hardware – de zonnepanelen, de batterijen en de windparken – maar juist in het digitale stuk. Om de flexibiliteit, prijsstellingen en beschikbaarheid van energie te regelen zijn namelijk slimme oplossingen nodig, en daarin zit de ‘sweet spot’ van SET Ventures. “Wij zoeken bedrijven die zich richten op oplossingen waarbij data eigenlijk de ‘carrier’ van de waarde is”, aldus Savelsberg.

Volgens Savelsberg is dit een goed moment om te investeren in de energietransitie. “De roep vanuit de maatschappij om een transitie wordt steeds luider en steeds meer investeerders kijken naar impactfondsen. Iedereen wil oplossingen die environmentally sound zijn. Toch denken veel investeerders nog wel dat impact betekent dat je moet inleveren op financial returns. Wij denken dat dat fout gedacht is. Je hoeft geen compromis te sluiten. Historisch gezien kon je in andere sectoren betere rendementen halen, maar investeren met impact begint nu echt momentum te krijgen. Het is duidelijk dat op dit gebied een enorme verschuiving gaat plaatsvinden en dat de succesvolle investeerders dat in financiële termen zullen laten zien.”

Lees ook: Investeerder Argos Wityu haalt 120 miljoen op voor artikel 9-klimaatfonds

Gerelateerde artikelen