It’s a VUCA world: let’s act like it!

Advocaten hebben zich de laatste tien jaar sterk gespecialiseerd. Nu is het echter tijd om de silobenadering af te schudden, schrijft Barbara van Hussen, partner bij DLA Piper.
Door Barbara van Hussen
 
De wereld verandert in rap tempo. Technologie zet bestaande business-structuren op zijn kop, social media zorgt ervoor dat niets klein blijft en markten veranderen in een oogwenk. Waar de Fortune 500 voorheen bestond uit traditionele bedrijven rond brands, wordt die top nu gedomineerd door technologiebedrijven. Bedrijven waar we 10 jaar geleden nog niet van hadden gehoord.  
De problematiek die op corporates afkomt, is uiterst complex. Lastig te doorgronden en snel veranderende regelgeving, globaliserende markten, ingewikkelde economische en politieke vraagstukken, milieu issues en aspecten rond technologische ontwikkelingen. Een commercieel contract kan niet meer beoordeeld worden zonder kennis van sanctieregelgeving, milieuvraagstukken worden beïnvloed door technologie.
 
We zien recent bij Volkswagen wat er gebeurt als compliance niet doordringt tot de juiste lagen in de organisatie. Waar tot voor kort de top 5 issues waar een general counsel van wakker lag, per sector sterk verschilden, is deze top 5 nu voor elke corporate hetzelfde: toenemende regulering, compliance, data protection, cybercrime, technologie
De juridische wereld speelt hier de afgelopen 10 jaar op in door steeds sterker te specialiseren. Advocatenkantoren, praktijkgroepen, nichekantoren, juridische afdelingen: iedere individuele jurist bekwaamt zich in zeer specifieke materie. 
Maar in hoeverre volstaat dit model nog? 
De huidige wereld kenmerkt zich als een wereld die veranderlijk,  onzeker, complex en onduidelijk is. It’s a VUCA world. 
Een geïsoleerde en louter gespecialiseerde benadering door de jurist is niet langer voldoende. Een dergelijk jurist lost het ene probleem op en creëert tegelijkertijd een ander probleem. Je kunt niet meer adviseren over de compliance rond een bankproduct zonder kennis te hebben van alle aspecten rondom het aanbieden van diensten via het internet.
 
Alleen door gespecialiseerde diensten op een innovatieve manier aan te bieden, denk aan vraagstukken bespreken met verschillende specialisten en verschillende bedrijven uit verschillende sectoren, kun je meebewegen en oplossingen bieden voor de complexe problematiek die op corporates afkomt. 
Geef eens een voorbeeld, hoor ik u denken? Bijvoorbeeld de juridische problematiek rond het mobiel bankieren bespreken met een bank, een telecomaanbieder en een smartphoneproducent alsmede een IT, data protection en regulatory jurist. 
In de huidige juridische wereld kunnen oplossingen uitsluitend ontstaan indien alle juridische specialismen met een gedegen sector kennis samenwerken. Dit staat hoog op de agenda van de general counsels van Fortune 500-bedrijven. 
Waarom die samenwerking nodig is? Alleen op deze manier zorg je ervoor dat alle relevante elementen aan bod komen. Denk aan de bundeling van kennis, sectorexpertise, regionale kennis en innovatiekracht. 
Alle grote corporates denken op het hoogste niveau over deze bundeling na. Hun leiderschapssessies en strategieplanningen worden gedomineerd door deze thema’s. 
Nu de juristen. Schud de louter op specialismen gestoelde silobenadering af, focus op het gezamenlijk benaderen van vraagstukken en stel als jurist de vraag hoe je in de VUCA world zorgt voor een optimale dienstverlening. Zijn de juristenogen wel voldoende geopend voor de globaliserende omgeving?  Hebben juristen de wijze waarop zij tot adviezen komen wel scherp? Omarmen juristen verandering wel voldoende en overzien zij hoe deelproblematiek op elkaar inhaakt?
Ook juristen moeten een heldere visie hebben, in gezamenlijkheid duidelijke oplossingen bieden en snel en behendig kunnen meebewegen. 
 
Een advocatenkantoor of juridische afdeling doet er goed aan de VUCA-criteria los te laten op haar eigen strategie en cultuur!
 
— 
 
Barbara van Hussen is partner en Co-Managing Director Europa en het Midden-Oosten bij DLA Piper
 
Gerelateerde artikelen