Investeringsmaatschappij 5square lanceert nieuw fonds

Investeringsmaatschappij 5square lanceert investeringsfonds Fund V, een nieuw fonds dat zich specifiek richt op groei en transformatie van bedrijven.

Op de foto: Mark Gitsels, oprichter van en partner bij investeringsmaatschappij 5square (links), samen met medeoprichter en partner Remco van den Heuvel. 

Fund V heeft al een gecommitteerd vermogen van 40 miljoen euro, maar gezien de grote belangstelling is de verwachting dat dit snel oploopt richting 80 miljoen euro.

Met het fonds wordt onder meer direct een belang genomen in CAPPAC, één van de grootste producenten van private label recyclebare aluminium koffiecapsules. De huidige jaarproductie van het sterk groeiende CAPPAC bedraagt ruim 300 miljoen capsules. Op basis van de orderportefeuille zal dit aantal snel groeien naar meer dan één miljard capsules per jaar.

MyMicro Group
Daarnaast heeft Fund V een investering gedaan in MyMicro Group (MMG), een online leverancier van accu’s, elektronische onderdelen en accessoires voor e-mobility (met name e-bikes), smartphones, laptops en camera’s. Onder meer MMG’s webwinkels ReplaceDirect.nl en Accu.nl profiteren enorm van het toenemende gebruik van elektronische apparaten en het sterk veranderende consumentengedrag waarbij de aankopen verschuiven naar online.

Bij het in Laren gevestigde 5square hebben inmiddels ruim vijftig Nederlandse succesvolle ondernemers en family offices een deel van hun vermogen ondergebracht en deze groep breidt zich steeds verder uit. Het nieuwe fonds richt zich specifiek op groei en transformatie van bedrijven.

“Het gaat om gevestigde bedrijven die zichzelf opnieuw moeten uitvinden en herpositioneren, of bedrijven die door de opstartfase heen zijn en op weg zijn naar een positieve cashflow”, aldus Remco van den Heuvel, oprichter van en partner bij 5square. “Bedrijven die aan de vooravond staan van een grote verandering en ambitieus zijn. 5square neemt bij voorkeur een belang tussen de 30 en 70 procent in de onderneming, eventueel in combinatie met een gedeeltelijke uitkoop.” De investeringsmaatschappij is op dit moment exclusief in gesprek met nog enkele andere partijen in tech en e-commerce en met een internationale groothandel.

Over 5square
5square is een onafhankelijke investeringsmaatschappij, die sinds 2004 een groot aantal Nederlandse bedrijven heeft geholpen met groeikapitaal én kennis. Sinds 2011 bedraagt het belegd vermogen van 5square circa 100 miljoen euro, waarmee een portfolio is opgebouwd van succesvolle en snelgroeiende bedrijven. Voorbeelden zijn de IJsvogel groep (bekend van Pets Place en Boerenbond), Snappet (adaptief leren voor het basisonderwijs, verkocht in 2019), Avion (next generation simulators) en Intersteel (hang- en sluitwerk, verkocht in 2020). De band die 5square al jarenlang onderhoudt met haar investeerders is intensief en veel kennis en ervaring wordt gedeeld met de bedrijven waarin 5square heeft geïnvesteerd.  5square investeert in Fund V (vaak gefaseerd) gemiddeld acht miljoen euro per onderneming en zal in circa tien bedrijven investeren in de komende jaren.

Gerelateerde artikelen