Investeringsmaatschappij 3i doet goede zaken

Het gaat 3i voor de wind in 2017. Tot dusver genereerde het private-equityhuis een bruto beleggingsrendement van 1,6 miljard euro. Zo schrijft de Britse investeringsmaatschappij in een persbericht.

Het rendement komt neer op ongeveer 43 procent van de totale portfolio-waarde. De huidige investeringsportefeuille van 3i herbergt momenteel 25 ondernemingen. Nieuwkomers zijn onder meer Deense interieurzaak BoConcepts en Lampenwelt uit Duitsland. Zij ontvingen een investering van respectievelijk 200 miljoen en 195 miljoen euro. 

Hans Anders en Action
3i pompte dit jaar in totaal 704 miljoen euro aan vers kapitaal in nieuwe en bestaande deelnemingen. Vanuit Nederlands perspectief springt de eerste investering van 200 miljoen euro in opticiën Hans Anders het meest in het oog.

Koopjesketen Action, sinds 2011 onderdeel van 3i, mocht op een herfinanciering rekenen. In zes jaar tijd is Action helemaal opgebloeid en inmiddels ook internationaal doorgebroken met meer dan 750 winkels in binnen- en buitenland.

Desinvestering
Exits vonden eveneens plaats. Babyflessenfabrikant Mayborn en juwelier Amor verlieten het Britse moederschip. De exits leverden 3i en de investeringsfondsen tezamen 1,8 miljard euro op. 

De desinvestering van het Engelse MKM Building Supplies wordt naar verwachting dit kwartaal voltrokken. Bain Capital heeft zich aangediend als koper voor het online platform, waar stratenmakers, schilders en loodgieters hun diensten aanbieden. Zakenbank Rothschild leidt deze transactie. Vorig jaar verliet Basic-Fit de 3i-portefeuille middels een beursgang. 

Afgelopen jaar won Pieter de Jong, Managing Director Benelux bij 3i, de M&A Award voor Best Private Equity Manager. 

Alex van Groningen organiseert 7 juni 2017 het jaarlijkse Private Equity Summit. Dit jaar in Rosarium te Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en meld u aan!

 

 

Gerelateerde artikelen