Investeringsfonds Antea haalt recordbedrag op

Antea Participaties heeft een recordbedrag opgehaald voor haar nieuwe fonds Antea Participaties IX.

De Haagse investeerder haalde eind vorig jaar vijftig miljoen euro op onder vermogende particulieren, die via het fonds deelnemen in kansrijke bedrijven in het midden- en kleinbedrijf. Het opgehaalde bedrag is een stijging van maar liefst 60 procent ten opzichte van het vorige fonds Antea Participaties VIII, waarmee Antea in 2018 ruim dertig miljoen euro ophaalde. 

Directeur en oprichter Robert De Boeck van Antea is positief verrast door het opgehaalde bedrag. Het succes van de emissie duidt er volgens hem op dat er in Nederland een sterk groeiende belangstelling bestaat voor investeringen in private equity. "Spaarrekeningen leveren niets op en wij zien veel beursbeleggers hun aandelen verkopen omdat ze de koersen te hoog vinden”, zegt De Boeck. “Het lange track record van Antea met het direct investeren in bedrijven en het met succes verkopen van de genomen belangen, is dan een aantrekkelijk alternatief."

Tot de recente successen van Antea behoort APOC, een verkoper van vliegtuigonderdelen, die Antea in 2020 verkocht voor het zesvoudige van het geïnvesteerde bedrag. Een ander succesnummer is Palladio, een adviesbureau, dat in datzelfde jaar aan EIFFEL werd verkocht voor 5,2 maal de inleg. 

Het nieuwe fonds maakt een vliegende start door: “De dag voor kerst hebben we al een intentieverklaring getekend voor de eerste investering en de tweede volgt deze week. Daarnaast staan er nog 4 biedingen uit”. De Boeck bespeurt een groot aanbod van investeringsvoorstellen, vooral van de kant van ondernemers die een deel van hun bedrijf willen verkopen.

Antea
Antea is een van de oudste investeringsfondsen van Nederland (sinds 1992) en richt zich op het midden- en kleinbedrijf. In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld crowdfunding-platformen, biedt Antea professionele begeleiding aan de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd. De begeleiding komt van de investeerders achter Antea die bijna allemaal succesvolle ondernemers zijn die een of meer bedrijven verkocht hebben. Het totaal beheerd vermogen voor circa 400 Informal Investors bedraagt 100 miljoen euro. Het gemiddelde rendement van de Antea-fondsen over de afgelopen 30 jaar is 9,7 procent per jaar na aftrek van beheerkosten.

Gerelateerde artikelen