Investeerders vinden succesvol exit voor Profibrix in dual track verkoopproces

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:01
Private equity en venture capital investeerders venture Gilde Healthcare, Index, INKEF en Vesalius en het management vinden met succes een koper voor portfoliobedrijf Profibrix. Barclays, ABN AMRO en advocatenkantoren Loyens & Loeff en Dechert adviseren het bedrijf en de verkopers. De Amerikaanse koper The Medicines Company krijgt advies van BofA Merrill Lynch en advocatenkantoren Boeken de Nerée en Wilmerhale. Als onderdeel van het verkoopproces is ook een beursgang overwogen.

Private equity manager Dirk Kersten (foto rechts) is namens Gilde Healthcare verantwoordelijk voor de investering in Profibrix. “Gilde Healthcare heeft destijds in Profibrix geïnvesteerd met als doel de ontwikkeling en groei van het bedrijf te versnellen. We hebben dit gedaan door meer aandacht te geven aan de internationale expansie van het bedrijf en ook het pad naar toetreding op de markt voor nieuwe geneesmiddelen te verkorten. Gilde Healthcare heeft ook het voortouw genomen in versterking van het management team zodat die samen met oprichter Jaap Koopman konden bouwen aan dit succesverhaal.
 
De interesse voor de technologie van Profibrix was groot. “Toen de testresultaten van Profibrix’ belangrijkste product Fibrocaps bekend werden hebben meerdere farmaceutische bedrijven een sterke interesse getoond in het product en de specifieke expertise van Profibrix”, zegt Kersten. “Op dat moment hebben de aandeelhouders besloten een verkoopproces te starten en Barclays ingehuurd als adviseur. In parallel met het verkooproces heeft Profibrix de laatste testfase voor Fibrocaps in recordtempo afgerond. Meerdere partijen hebben een uitgebreide due diligence uitgevoerd en uiteindelijk is Profibrix tot een overeenkomst gekomen met The Medicines Company.”
Profibrix is een van de weinige Europese bedrijven die in korte tijd de ontwikkeling van een nieuwe farmaceutisch product hebben afgerond. Volgens Kersten is een belangrijk onderdeel van dit succes het feit dat Profibrix transatlantisch actief was en toegang had tot een ervaren team van productontwikkelaars in Europa en de Verenigde Staten. “De CEO van Profibrix en andere teamleden hebben in het verleden gewerkt aan andere hemostasemiddelen die momenteel verkocht worden door The Medicines Company. Hierdoor was het overduidelijk dat een sterke synergie aanwezig is tussen de producten en expertise van Profibrix en The Medicines Company. Dit is een belangrijke katalysator geweest voor deze transactie.”
Dual track

Partners Nelleke Krol (foto rechts) en Herman Kaemingk hebben namens Loyens & Loeff het juridisch advies voor Profibrix verzorgt. “Ik ben anderhalf jaar geleden door het bestuur van Profibrix aan boord gehaald om de vennootschap juridisch te begeleiden naar een Exit”, zegt Krol.  De oprichter Jaap Koopman kende Loyens & Loeff al als adviseur van Pharming toen het Leidsche biotechbedrijf naar de beurs ging in 1998. Voor de exit zijn zowel een beursgang als een verkoop overwogen. “Omdat de kans van slagen van beide alternatieven in het huidige klimaat nogal onzeker is, worden tegelijkertijd onderzocht en voorbereid. Voor Profibrix had ik de lead in de voorbereiding van het IPO traject (beursgang). In het kader van het verkooptraject heb ik me bezig gehouden met onder meer de overbruggingsfinancieringen, aanpassing van het optieplan om werknemers ook te kunnen laten profiteren van de exit en de Nederlandse aspecten van de verkoopovereenkomst.” De overeenkomst is opgesteld naar Amerikaans recht. Het New Yorkse kantoor Dechert had de lead in het opstellen van de overeenkomst. “Het proces is complex, zeker als er een dual track wordt gevolgd. Profibrix heeft deze processen zeer efficient gemanaged. Ik vond het bijzonder om het management hierbij te kunnen bijstaan”, concludeert Krol.
Maurice Laudy geeft bij de deal leiding aan het team van ABN AMRO. Hij werkte samen met Pim Kist, Frederik Gorter de Vries en Joost Jonker. 
Het team van advocatenkantoor Boekel de Nerée staat onder leiding van Kris Ruijters. Hij werkt samen met Angelique Thiele, Babette Vos, Casper Haket en Frederieke Slot.
De deal heeft een totale waarde van $ 230 miljoen en is gestructureerd met een upfront payment van $ 90 miljoen en mijlpaalbetalingen van maximaal $ 140 miljoen. 
Gerelateerde artikelen