Investeerders vechten om fintech-apps uit Derde Wereld

Financiƫle apps en digitale leenplatformen worden sinds het uitbreken van de coronacrisis almaar populairder in Afrika, Aziƫ en Latijns-Amerika. Vaak nog piepjonge fintechbedrijven geven burgers en kleine bedrijven toegang tot de broodnodige kredieten via sms of smartphone. Investeerders staan in de rij.

Financiële apps en digitale leenplatformen worden sinds het uitbreken van de coronacrisis almaar populairder in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Vaak nog piepjonge fintechbedrijven geven burgers en kleine bedrijven toegang tot de broodnodige kredieten, en dat allemaal via sms of smartphone.

Er zijn veel fintechplatformen die in de opkomende markten snel groeien, zegt Tim Crijns, fondsbeheerder bij Triodos Investment Management, tegen zakenplatform Business AM.

“De coronapandemie heeft de lokale vraag naar financiële diensten, zoals leningen of familiale geldtransferten, alleen maar vergroot. De lokale bankkantoren gingen dicht, waardoor transacties in cash geld plots onmogelijk werden. Via de telefoon – in sommige gevallen zelfs niet eens een smartphone, maar een oude gsm – bleef contact mogelijk voor verscheidene vormen van microfinanciering.”

Enkele jaren geleden werd voorspeld dat Big Tech-bedrijven als Facebook of Google de minder ontwikkelde bancaire markten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zouden inpalmen met eigen financiële diensten. Maar die voorspelling is vooralsnog maar in beperkte mate uitgekomen.

In plaats van de gevreesde multinationale pletwals, lijkt vooral een waaier aan plaatselijke fintechkampioenen de markt van particulieren zonder bankrekening en kleine bedrijven in te nemen.

Ook in de beleggingsfondsen van Triodos hebben kleine fintechbedrijven de wind in de zeilen. Het gaat bijvoorbeeld om digitale leenplatformen als Lulalend in Zuid-Afrika, Bien para Bien in Mexico of Funding Societies (Modalku) in Zuidoost-Azië en Capital Float in India.

Europese en Amerikaanse durfkapitalisten en investeringsfondsen vechten zelfs om als kapitaal- of kredietverschaffer aan de boord te mogen komen van de jonge beloftevolle bedrijfjes. “Je moet er snel bij zijn, of ze gaan met een andere financieringspartner in zee”, zegt Crijns.

Sommige van die groeibedrijven, zoals Funding Societies (opgericht in 2015), slagen er in een mum van tijd uit te breiden naar naburige landen.

Crijns: “In het Westen hebben we daar soms een verkeerd beeld over, maar vergis je niet: de technologische kennis is in de opkomende markten even hoog bij ons. 

In Nairobi is bijvoorbeeld een heuse fintech-hub ontstaan. Doordat ze daar kennis over de lokale markt en cultuur kunnen toevoegen, hebben ze een voorsprong op traditionele banken of buitenlandse techspelers.”

 

 

Gerelateerde artikelen