Investeerders in de rij voor Frans voetbal

Er zouden biedingen zijn tot 1,5 miljard euro met de Franse Ligue 1, zoals de Franse competitie heet. De uitzendrechten worden geveild door Ligue de Football Professionnel, die de uitzendrechten beheert. 

De Financial Times meldt dat CVC Capital Partners, Hellman & Friedman, Silver Lake en Oaktree Capital een bieding hebben voorbereiden. In eerste instantie zouden er tien belangstellende investeerders zijn geweest, maar daarvan is een kwartet overgebleven. 

Het zou gaan om een minderheidsbelang van 15 procent van de uitzendrechten, die in een apart bedrijf zijn ondergebracht. De totale waarde ervan zou 10 miljard euro bedragen, wat dertien keer de winst van 2019 zou zijn.

Het wordt de tweede deal tussen een Europese nationale voetbalcompetitie. Eind vorig jaar sloot de Spaanse voetbalbond een deal met CVC Capital Parters over de uitzendrechten van het Spaanse voetbal. 

Silver Lake heeft een belang in City Football Group, dat eigenaar is van Manchester City, en een belang in de Franse Ligue 1-club ES Troyes. Oaktree is eigenaar van de Franse Ligue 2-club Caen en heeft het Italiaanse Inter Milan gefinancierd.

Andere grote voetbalcompetities in Europa hebben de stap naar private investeerders nog niet gemaakt. De Italiaanse Serie A en de Duitse Bundesliga hebben beide overwogen om belangen te verkopen, maar de gesprekken gestaakt na tegenstand van een aantal voetbalclubs.

De Franse Ligue 1 is qua omzet de op vier na grootste voetbalcompetitie van Europa. Het Franse voetbal belandde in 2020 in een financiële crisis toen de uitzendpartner Mediapro stopte met de betalingen voor de rechten, een deal die 780 miljoen euro omvatte.

Ligue 1 heeft zich daardoor in de schulden gestoke, onder andere bij de Franse staat die een lening van 225 miljoen verstrekte. De rechten tot het einde van seizoen 2023/2024 werden via een veiling verkocht aan Amazon.

 

Gerelateerde artikelen