Investeerders eisen miljard van Bayer na oude overname

Een groep investeerders bereidt een rechtszaak voor tegen speciaalchemiebedrijf Bayer vanwege de overname van het Amerikaanse Monsanto in 2016. Daarbij misleidde Bayer de aandeelhouders over de risico's die aan die overname kleefden

Dat stellen ruim 250 institutionele en private investeerders. Ze claimen dat hun investeringen daarom minder waard zijn geworden en willen een schadevergoeding van ruim 1 miljard euro, maakte het advocatenbureau dat de investeerders bijstaat bekend.

Bayer kocht Monsanto voor 63 miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf maakte onder meer onkruidverdelger Roundup met als werkzame bestanddeel gyfosaat. Er liepen toen al verschillende rechtszaken tegen Monsanto omdat dat goedje kankerverwekkend zou zijn, wat Monsanto en later Bayer ontkennen.

Desondanks lopen er nog altijd duizenden rechtszaken tegen Bayer dat al jaren veel geld kwijt is om zich te verdedigen. Ook verliest het geregeld zaken waardoor het risico blijft bestaan dat Bayer op zeker moment een hoge schadevergoeding moet betalen.

Bayer noemt de claim van de investeerders ongegrond. "Bayer heeft aan de wetten en de vereisten voor openbaarmakingen voldaan", laat het bedrijf uit Leverkusen weten. "We zullen ons tegen deze claim verdedigen."

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen