Investeerder Roda JC voor rechter gedaagd door ‘Zwarte Prins’

Roda JC-investeerder Aleksei Korotaev wordt voor de rechter gesleept door Helin International wegens het niet nakomen van een afspraak om 17,7 miljoen euro in klanten van het financieel adviesbureau te investeren.

Volgens Helin zou Aleksei Korotaev, de Zwitsers-Russische investeerder van Roda JC, het geld in eigen zak hebben gestoken. Korotaev ontkent dit. Afgelopen maand werd de financier in hechtenis genomen vanwege het uitschrijven van een ongedekte cheque van 17,7 miljoen euro. Daar staat in de Verenigde Arabische Emiraten, waar Korotaev resideert, een celstraf op.  

Beslag
Uit gerechtelijke stukken, in handen van de NOS, blijkt nu dat Helin een rechtszaak tegen Korotaev heeft aangespannen. In de documenten staat vermeld dat op 26 maart beslag is gelegd op de bezittingen van Korotaev. Die spullen hebben een waarde van 17,7 miljoen euro. De volgende zitting vindt plaats op 2 juli. 

Een van de belangrijkste aandeelhouders van Helin is de Belgische prins Henri De Croÿ, ook wel de 'Zwarte Prins' genoemd. Die bijnaam heeft hij te danken aan een jarenlange rechtszaak waarin hij en vier anderen werden beschuldigd van belastingfraude via zogeheten kasvennootschappen. Twee jaar geleden werd hij vrijgesproken door het hof in Luik. 

Uit een rondgang van de NOS blijkt dat Helin opereert als agent en registratiekantoor voor ondernemingen. Bij die ondernemingen duikt de naam van De Croÿ geregeld op. 

Roda JC
Intussen zit Roda JC met de gebakken peren. De voetbalclub uit Kerkrade moet nog voor aanvang van het nieuwe voetbalseizoen zijn begroting sluitend zien te krijgen. Met een investeerder achter de tralies lijkt Roda op zoek te moeten naar andere financieringsmogelijkheden. 

Korotaev, begin dit jaar neergestreken in Kerkrade, zou meer 1 miljoen euro hebben geïnvesteerd in Roda. De begroting over het afgelopen seizoen bedroeg 9,8 miljoen euro. 

Lees ook:
Russische overname voetbalclub Roda JC mogelijk van de baan

 

 

Gerelateerde artikelen