Investeerder Blackstone verrast met bod op NIBC
Dat heeft de Haagse zakenbank bekendgemaakt.
Het betreft een vrijwillig openbaar bod, door een nieuw op te richten vennootschap van investeringsfondsen die worden geadviseerd door Blackstone, op alle uitgegeven en uitstaande aandelen in NIBC, welke niet gehouden zijn door de twee grootaandeelhouders: de Amerikaanse investeerder J.C. Flowers & Co (‘JCF’) en het beleggingsvehikel Reggeborgh (‘Reggeborgh’) van de bouwfamilie Wessels, voor een biedprijs van 9,85 euro.
De potentiële transactie wordt ondersteund door zowel JCF als Reggeborgh, welke respectievelijk 60.6 procent en 14.6 procent van de aandelen vertegenwoordigen. JCF wil naar verluidt al lange tijd af van de aandelen NIBC.
Beide aandeelhouders hebben de intentie om hun volledige belang in NIBC in afzonderlijke, conditionele private transacties te verkopen aan Blackstone, voor reeds overeengekomen vaste prijzen per aandeel (cum dividend), zijnde 8.93 euro per aandeel voor JCF en 9.65 euro per aandeel, een twee procent illiquiditeitskorting op het mogelijke bod, voor Reggeborgh. In totaal zal het Blackstone circa 1,4 miljard euro kosten om NIBC van de beurs af te halen.
NIBC geeft aan dat de gesprekken Blackstone in een gevorderd stadium zijn. De vraag is wat ’s wereld grootste durfkapitalist (ruim 500 miljard euro aan investeringen onder beheer) ziet in de kleine Nederlandse bank?
De VEB stelt dat een reden kan zijn dat NIBC toch verschilt van de Nederlandse grootbanken. Zo ligt NIBC’s kostenratio op een respectabele 46 procent, voornamelijk omdat de Haagse bank geen uitgebreid kantorennetwerk heeft. NIBC is door haar businessmodel en lokalere schaal bovendien minder kwetsbaar voor boetes en regeldruk in verband met witwasaffaires.
Aan de andere kant is de bank nog wel erg afhankelijk van rente-inkomsten. Van de operationele winst van 551 miljoen euro kwam maar liefst 427 miljoen euro uit de rentemarge. Op termijn zal de lage rente en vlakke yield curve NIBC even hard raken als de Nederlandse grootbanken.
In een interview met NRC zegt Albert Ploegh, analist van ING, dat er wel muziek zit in de hypothekenportefeuille van de bank. NIBC heeft zowel hypotheken op eigen label, en een flinke portefeuille aan hypotheken die doorgeschoven zijn naar externe investeerders, waaronder ook veel buitenlandse partijen. De Nederlandse hypotheekmarkt geeft nog steeds rendement en de risico’s zijn laag, dus daar zit groeipotentie.
Maar of dat genoeg is? Wat opvalt aan de potentiele transactie is dat J.C. Flowers genoegen neemt met een bijna 10 procent lager bod dan dat de andere aandeelhouders krijgen. Het is hoogst ongebruikelijk dat bij overnames verschillende prijzen worden betaald voor hun aandelen. Dit geeft aan hoe de investeerder aankijkt tegen de verdiencapaciteit van de Haagse bank. Blackstone ziet behalve de hypotheken blijkbaar iets wat anderen (nog) niet zien.