Jesse Voorburgh (ING): ‘Altijd tot in de puntjes voorbereid’

Interview met de winnaar van de M&A Award 2021 voor Best Young M&A Advisor.

Jesse Voorburgh (28) won dit jaar de Award voor de best Young M&A Advisor. Hij is associate bij wat we met recht de hofleverancier van de Awards mogen noemen – het Corporate Finance team van ING. Voorburgh is afkomstig uit Schiedam en na een 9 voor economie op de middelbare school was de interesse in het vak gewekt: op de Erasmus Universiteit deed hij vervolgens de bachelors Economie en Fiscale Economie en rondde de master Financial Economics cum laude af, met nog wat vakken van Econometrie. Na een initiële stage bij ING volgde er nog een klein uitstapje naar de investeerderskant, bij VOC Capital Partners, het VC-fonds van Pieter Schoen en Han de Groot. 

“Ik ben in 2018 gestart en ik heb het analistenprogramma vrij snel kunnen doorlopen. Normaal gesproken doe je dat in drie jaar en ik kon het in twee jaar doen. Inmiddels zit ik al twee jaar in mijn huidige rol.” Een vliegende start, dus, maar zo jong beginnen is niet altijd even makkelijk. “Dan kom je bij een bedrijf en dan merk je gewoon dat je in het begin niet helemaal serieus genomen wordt. Dus dan moet je af en toe net iets harder werken om te overtuigen dat je ook een goede mening hebt.” 

Dat doet Voorburgh vooral door zich goed voor te bereiden. “Ik ben vrij goed in de details. Op het moment dat ik een meeting in ga ben ik tot in de puntjes voorbereid, omdat ik gewoon weet dat ik dat echt nodig heb om te overtuigen dat ik een goede mening heb en echt goed in het bedrijf zit. Daarmee wordt je tevens makkelijk een sparringpartner van het managementteam van de klant.” Jong beginnen is echter geen nadeel, meent Voorburgh. “Het is soms wennen, maar ik ben nu 28 en heb al iets van tien succesvolle deals achter de rug.” 

‘Geen moment spijt’
De grote variëteit in deals is wat het werk bij een grote bank als ING interessant maakt, zegt Voorburgh. “Soms zijn de deals groot, zoals P2P’s, maar ook kleinere deals zoals founder-led transacties zijn mooi en erg leerzaam, omdat je dan direct met het management team kan sparren. Wat ik gewoon heel erg leerzaam vind is dat je bij ING de kleinere deals mee kan pakken waar je net wat meer verantwoordelijkheid krijgt, maar ook bij de grotere deals betrokken bent.” 

Die flexibiliteit is ook handig voor de loopbaanontwikkeling. “Ik merk op het moment dat je bij ING goed je ding kan doen en daar stappen in kan maken, waardoor je ook beter in die deals wordt en ook meer verantwoordelijkheid krijgt. Ik heb dan ook geen moment spijt gehad van mijn keuze voor ING”. De nieuwsgierigheid om verschillende taken of nieuwe dingen op te pakken ziet Voorburgh ook als één van zijn sterke punten. ‘Als er iets nieuws komt, bijvoorbeeld een Series B-ronde voor een scale-up, dan ben ik altijd één van de eersten die daar graag op wil zitten, omdat dat weer een nieuwe stap is waar je wat kan leren.”

‘Winnen van vertrouwen’
De winst bij de Award zit ‘m volgens de winnaar deels in het feit dat je als succesvolle dealmaker op veel niveaus moet kunnen meedraaien – van goed kunnen werken met het analistenteam tot het bijstaan van CEO’s met een lange staat van dienst. “Ik kan op verschillende niveaus goed meedenken. Voor mij is het ook onbelangrijk welke functie iemand binnen ons team heeft. Als iemand een goede mening heeft die ergens op gestoeld is dan kan die worden meegenomen. Op diezelfde manier ga ik om met een managementteam, maar ook met een controller die uiteindelijk net zo belangrijk is voor de deal. Uiteindelijk is het grootste gedeelte van ons werk het winnen van het vertrouwen, of dat nou van de klant, de koper of het eigen team is.” “Op de lange termijn duurt eerlijkheid ook het langst. “Als je mensen binnen je team goed behandeld zullen ze altijd harder voor je lopen dan als je dat niet doet en zo is het ook met klanten.”  
 
‘Wees niet bang om je mening te geven’
Voorburgh heeft uiteraard ook nog een aantal tips voor de jonge dealmaker die aan het begin van zijn carrière staat. Ten eerste werken wij natuurlijk veel uren, maar soms is dat extra halve uurtje of uurtje wat je in de avond kan besteden het moment waar je het verschil kan maken, door nog net even een extra document erbij te pakken. Ook al heb je er misschien geen specifieke input op, op het moment dat je er toch naar wordt gevraagd door de klant is het fijn om het gezien te hebben en te weten wat erin staat. Soms is het misschien wel afzien om nog even een uurtje langer te werken, maar zo ben je wel altijd een stapje voor op de rest.” 

In dat geval helpt het om alvast vooruit te kijken naar de volgende stap. “Als je analist bent, probeer je te verdiepen in het werk wat de associates doen en als je associate bent, kijk dan waar de VP’s mee bezig zijn. Op die manier ben je voorbereid als de volgende stap komt of als je ineens op een deal extra verantwoordelijkheden krijgt. Ten tweede probeer bij de collega’s in het deal team te komen waar je het idee hebt echt veel van te kunnen leren. Iedereen heeft een skill waar hij of zij in uit blinkt, de één is technisch goed en de anders is commercieel goed. Kijk goed om je heen en probeer specifieke skills van verschillende mensen te leren. Als laatste heb ik van huis uit altijd mee gekregen dat jezelf blijven en een eerlijke oprechte mening hebben op lange termijn meer gewaardeerd wordt dan met de wind mee zeilen. Wees daarom rustig, bouw je credits op en ben vervolgens niet bang om je mening te geven, ook al is deze niet altijd in lijn met het managementteam of het dealteam waarmee je werkt.” 

Lees ook: 

In gesprek met Best Young M&A Lawyer Julius Kahn

Young M&A Award-winnaar Chiel Soeter: ‘De taart niet verdelen, maar groter maken’

 

Related articles