In gesprek met Best Young M&A Lawyer Julius Kahn

Julius Kahn is associate bij Freshfields Bruckhaus Deringer in Amsterdam en won de M&A Award voor de Best Young M&A Lawyer. De jury was onder de indruk van zijn vermogen om traditioneel M&A-recht te combineren met de nieuwste juridische ontwikkelingen op het gebied van data en tech.

Dat Julius Kahn in de rechten terecht zou komen was misschien niet helemaal toevallig, maar zeker niet vanzelfsprekend. “Ik wist heel lang niet wat ik ging studeren, maar vond talen en discussiëren altijd erg leuk. Misschien is de oorsprong van mijn rechtenstudie wel te vinden aan de keukentafel bij mijn ouders: mijn ouders hebben allebei rechten gestudeerd en mijn zus ook, dus thuis aan de keukentafel ging het er vaak verhit aan toe. Ik denk dat die omgeving mij wel mondig heeft gemaakt.” 

Aangetrokken door de sfeer van het Leidse studentenleven volgden een paar mooie jaren in een studentenhuis waar van de zestien jongens het merendeel er rechten studeerden – een stimulerende omgeving. “Iedereen hielp elkaar een beetje en kon elkaar tips geven over hoe je bepaalde vakken moest aanpakken, ik vond ook het samen studeren op de UB altijd erg gezellig. Ik heb – mede daardoor – goede herinneringen aan de rechtenstudie in Leiden. 

Toen Kahn na zijn bachelor een master moest kiezen ging hij op aanraden kijken bij de master ondernemingsrecht aan de VU. “Het was een schot in de roos.” Ook was de ambitieuze sfeer bij de Zuidasmaster een extra prikkel om er nog een tandje bij te zetten. “Toen ik terugkwam van het eerste college had ik een beetje een dubbel gevoel: ik moet echt even flink aan de bak, maar dit is wel heel uitdagend en stimulerend. Toen ben ik er vol ingedoken en heb ik me echt ontpopt tot een vakgekkie.”

Kahn combineerde de master met een baan als werkstudent bij De Brauw en liep, als onderdeel van zijn master, een stage bij Freshfields, een kantoor waarmee hij direct een goede klik had. “Toen ik de stage had afgerond vroegen ze of ik wilde komen solliciteren. Toen dacht ik: ik ben 23, ik ben wel erg jong, moet ik het wel doen?” Het gevoel bij Freshfields was echter wel zo goed dat Kahn besloot om er toch voor te gaan. “Ik heb toen nog een tijdje in het buitenland gezeten. Ik heb in Londen bij de Suit Supply gewerkt en mijn scriptie geschreven.” Kahn meent dat de tijd in Londen erg goed was voor zijn ontwikkeling: “het hielp mij enorm om meer ontspannen Engels te kunnen praten met mensen en verkopen is denk ik ook een goede skill om te hebben.” 

Sectorfocus media
“Ik heb in de loop der jaren wel een voorliefde ontwikkeld voor een bepaalde hoek: media en tech. Toen ik hier begon hebben we Talpa bijgestaan bij de koop van het ANP. Ik was hier nog maar net begonnen, maar de deal maakte grote indruk op mij.” 

In de loop der jaren bleef het kantoor mediadeals doen waarbij Kahn niet alleen meer grip kreeg op het juridische gedeelte maar ook betrokken raakte aan de snel verschuivende mediawereld waarin data een steeds grotere plaats innemen. “Vroeger zag je niet veel partijen die in ‘data heavy’ of ‘IP heavy’ ondernemingen wilden investeren, nu zie je dat ook de pensioenfondsen en private equity partijen zich meer richten op zulk soort investeringen en overnames; de deals van tegenwoordig hebben steeds vaker een data aspect.” 

Gezien de voorliefde voor data en tech was de deal vorig jaar tussen RTL en Talpa dan ook echt showtime voor Kahn en zijn collega’s. “Dat is echt een mega interessante deal. Alles komt daar samen.” Daarmee doelt Kahn niet alleen op het volledige spectrum van de juridische bijstand dat bij de deal komt kijken, maar ook de goede relatie met de client. “We doen al jaren deals voor Talpa en kunnen daarom echt als team opereren met de cliënt. Deze deal is wel echt een bekroning op de samenwerking van de afgelopen jaren.” 

Kahn beschrijft verder dat je je als M&A advocaat kan onderscheiden door je ook te verdiepen in andere rechtsgebieden die raakvlak hebben met M&A. “Als een partij een overname wil doen van een techbedrijf, moet je ook goed begrijpen wat het speelveld is waarin het techbedrijf opereert. Dit  heeft mijn interesse in de data compliance kant van data verder aangewakkerd.” 

De grote interesse van investeerders naar ondernemingen waar data centraal staat vergt een ander soort advies van een M&A advocaat: “Je moet als M&A advocaat pragmatisch met problemen om kunnen gaan, maar dat kan nog wel eens schuren met het strikte recht van de GDPR.” 

Het was dan ook juist dit spanningsveld wat Kahn’s interesse naar het privacyrecht deed ontstaan: “Ik ben me daar in gaan verdiepen en gaan praten met mijn collega’s hier op kantoor die daarin gespecialiseerd zijn. Het kan soms erg leuk zijn om je helemaal in iets nieuws te verdiepen en dit te combineren met kennis die je al hebt.” 

Kahn beschrijft dat Freshfields hem de ruimte heeft gegeven zijn om zijn interesses verder te ontwikkelen: “Door je in een bepaald deel van het recht verder te verdiepen kun je je tijdens een deal onderscheiden, wat uiteraard een enorme kick geeft waar je weer nieuwe energie van krijgt. Het werkt een beetje als een vliegwiel.” 

Gouden Tip
Nog een tip voor een jonge dealmaker die net zijn eerste stappen op kantoor heeft gezet? “Dwing jezelf om het proces van a tot z te doorgronden. Wees niet bang om vragen te stellen. Waarom wil deze cliënt de deal doen? Waarom kiezen we voor deze structuur? Iedereen is vanaf nul begonnen, het is niet erg als je nog niet meteen alles weet of kan.” 

De steile leercurve is af en toe intimiderend, maar ook uitdagend. “Veel vragen stellen en veel vlieguren maken, dan merk je vanzelf dat je met sprongen vooruit gaat.” 

Lees ook: Juryverslag Best Young M&A Lawyer

Gerelateerde artikelen