Volle kracht vooruit met MandA.be, de Belgische variant van MenA.nl.

Een gesprek met de nieuwe Community Manager van de Belgische M&A Community.

Foto door Vincent Gorissen

Ze komt zelf uit de M&A-advocatuur, werkte onder andere bij Simont Braun – Corporate, M&A en Capital Markets. Charlotte Declercq walked the walk, is gepokt en gemazeld in de wereld van fusies en overnames. En waar in Nederland de Amsterdamse Zuidas als centrum van dealmakers en advocaten geldt, is dat bij onze zuiderburen met name het Brusselse zakendistrict.

Charlotte Declercq over haar rol als Community Manager: “Ik was op zoek naar iets meer betrokkenheid met mensen in hun job. In deze baan is het zaak mensen te verbinden. En die uitdaging is nou precies hetgeen ik zo ambieer.”

Haar werk, sinds ze in september aantrad: netwerken, netwerken, netwerken. Om die M&A Community naar Nederlands voorbeeld ook in België te verwezenlijken. Connecting Minds, Unlocking Values, Empowering Deals. En: Making Alliances & Accelerating Growth. Veel Engelstalige termen, maar met een duidelijke reden.

“De voertaal van de M&A Community in België is Engels”, aldus Charlotte Declercq. “Die traditie heeft ook te maken met onze tweetalige maatschappij. In het Nederlands én het Frans is in de praktijk geen optie. Louter Vlaams kan natuurlijk ook niet, we willen immers een weerspiegeling van de Belgische markt zijn, alle betrokkenen samenbrengen, meerwaarde creëren. En dat is breder dat de taalgrens.”

‘De kracht van jullie M&A Community is bij ons bekend’
“Vandaar dat ook onze nieuwe website MandA.be, einde dit jaar/begin volgend jaar gaat die online, in het Engels zal zijn”, vervolgt Charlotte Declercq. “Net als de deal database en het geplande magazine, dat we in de loop van 2024 hopen te lanceren. Met achtergrondverhalen over belangrijke fusies en overnames en interviews met gezichtsbepalende dealmakers. Kwalitatieve content, met informatie waar leden en partners écht iets aan hebben. Naar Nederlands voorbeeld. Want de kracht en impact van jullie M&A Community is ook bij ons bekend.”

In de aanloop naar het online gaan van de nieuwe website MandA.be heeft Ansarada zich gemeld als hoofdsponsor en werd PwC Platinum Partner.

Een vliegende start, maar eerst is daar natuurlijk nog hét event van het jaar, de 6e editie alweer van de M&A Awards België. Op woensdag 23 november worden in Palais 10 van de Brusselse Expo de winnaars bekend gemaakt. Zeven categorieën, een zeskoppige jury onder leiding van Lieve Creten én die nieuwe Community Manager.

M&A-events voor de Belgische markt
Charlotte Declercq: “Ik trap af met het belangrijkste evenement van het jaar. Dat is natuurlijk super tof, om in mijn nieuwe rol bij de Awards editie 2023 aanwezig te mogen zijn. En natuurlijk komen er nieuwe events aan, ik sta daarbij open voor ideeën en kijk bijvoorbeeld naar de fietsende M&A’ers die jullie in Nederland jaarlijks samenbrengen. Dat zou ook echt iets voor onze Belgische Community zijn.”

Veel overeenkomsten dus met Nederland, maar er zijn ook verschillen. “De mentaliteit en cultuur zijn hier anders”, zegt Charlotte Declercq. “Belgen zoeken minder snel toenadering, stappen niet zo maar op iemand af, delen deals minder dan Nederlanders dat plegen te doen. En in België vinden we goed eten belangrijk, zeker een uitdaging tijdens events en round tables.”

De eerste reacties op de plannen voor die Belgische M&A website zijn enthousiast, zo weet de Community Manager. “Dit is nieuw in de Belgische markt, maar – als gezegd – wij kennen de successtory in Nederland en dat geeft louter positieve feedback. We gaan het broertje oprichten. Ja, naar Nederlands voorbeeld, maar wel degelijk in eigen stijl. Om te voorzien in de behoefte van de Belgische markt. Een prachtige uitdaging, ik heb er zin in!”

Gerelateerde artikelen