Intertrust koopt Elian Group voor 557 miljoen euro

Financieel intermediair Intertrust neemt branchegenoot Elian Group over. Dat meldde het beursgenoteerde bedrijf maandag.

Intertrust betaalt 435 miljoen Britse pond (557 miljoen euro) voor Elian, dat volgens het bedrijf de belangrijkste speler is in het belastingvriendelijke Jersey. Verder heeft Elian onder meer belangrijke activiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Elian heeft 615 werknemers en verwacht dit boekjaar een omzet van 96 miljoen pond te genereren, met een bedrijfsresultaat (ebitda) van 36 miljoen pond.

De overname zorgt volgens Intertrust voor een hogere winst. Als beide bedrijven dit jaar al één geheel zouden zijn, dan zou de winst ongeveer 10 procent hoger uitkomen dan de nettowinst van 1,30 euro per aandeel waar Intertrust nu zelf op rekent. In 2018 loopt de bonus volgens de onderneming op tot circa 20 procent, inclusief de te behalen synergievoordelen.

Elian is vooral actief met dienstverlening aan financiële instellingen op het gebied van de financiële markten, bijvoorbeeld bij securitisaties. Ook speelt het een belangrijke rol als dienstverlener aan private equity- en vastgoedfondsen.

Beide bedrijven hebben veel overeenkomsten, zei Intertrust-topman David de Buck in een toelichting. Hij wees er daarbij op dat de twee belangrijkste markten van Elian de activiteiten zijn waarmee Intertrust wil groeien. De Buck rekent erop dat de consolidatie in de markt aanhoudt en gaf aan dat Intertrust blijft uitkijken naar interessante overnamekandidaten.

De transactie wordt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar afgerond. Intertrust voorziet daarbij naar eigen zeggen geen problemen bij de benodigde instemming van toezichthouders.

De deal verlicht de belastingdruk van Intertrust, van 18 naar 16 procent. Dit komt doordat Elian vooral actief is in gebieden met zeer lage belastingtarieven, zoals Jersey en de Kaaiman Eilanden.

Intertrust koopt Elian van diens huidige management en van investeringsfondsen die worden beheerd door Electra Partners. Een groep managers en andere werknemers van Elian herinvesteert 26 miljoen pond van de opbrengst van de overname in aandelen Intertrust.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen