Internationale kopers azen op minderheidsaandelen Nederlandse bedrijven
“Het nemen van een minderheidsbelang bij grensoverschrijdende deals is in opkomst”, ziet M&A partner Jeroen Thijssen van Clifford Chance. De fusie- en overnameadvocaat adviseert veel bij internationale M&A deals en ziet meer partijen uit opkomende economieën azen op minderheidsaandelen in Westerse bedrijven. Een goed voorbeeld hiervan is de recente minderheidsdeelname van América Móvil in KPN alsmede Telekom Austria. Dat is één van een vier belangrijke internationale M&A trends die Thijssen onderscheidt.
“Het nemen van een minderheidsbelang is een goede manier om een nieuwe markt te leren kennen”, zegt Thijssen. Hij ziet dat met name bedrijven uit opkomende economieën de Westerse markt betreden door het nemen van een minderheidsaandeel. “De deelname van América Móvil in KPN is een goed voorbeeld”, zegt Thijssen. Kantoorgenoten van Thijssen, onder wie M&A partner Hans Beerlage, adviseerden het Mexicaanse telecombedrijf bij de overname van een aandeel van 27,7% in KPN. "En ook de minderheidsbelangen die Intel en Samsung in AMSL hebben genomen zijn interessante ontwikkelingen. Het nemen van een strategisch minderheidsbelang is in Nederland de laatste jaren weinig voorgekomen, maar we kennen wel voorbeelden uit het buitenland in met name telecom- en technologiebedrijven."
Thijssen ziet een tweede internationale trend die ook invloed heeft op de Nederlandse M&A markt: “Door de eurocrisis staan aandelenkoersen van sterke Europese bedrijven onder druk, waardoor er kwalitatief goede assets aantrekkelijk geprijsd zijn voor niet Europese kopers.” Ook in deze trend spelen landen uit opkomende economieën een belangrijke rol. “De overname van Wavin door Mexichem is hier een ander voorbeeld van”, zegt Thijssen. Deze trend wordt versterkt omdat de koers van de euro ten opzichte van de dollar sterk gedaald is de laatste twee jaar. “Ik verwacht meer deals uit Aziatische en Latijns Amerikaanse landen op de Nederlandse overnamemarkt”, aldus Thijssen.
Internationale joint ventures
Een derde trend is de opkomst van joint ventures als samenwerkingsvorm om over de grens actief te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van The Economist in opdracht van Clifford Chance eerder dit jaar. Daarbij speelde volgens het onderzoek het overbruggen van cultuurverschillen een niet onbelangrijke rol.
Daarnaast signaleert Thijssen dat het vaker dan voorheen lijkt voor te komen dat verkoopprocessen worden uitgesteld of uiteindelijk geen doorgang vinden. Hoewel hier geen uniforme redenen voor zijn lijkt de economische crisis ook wel effect te hebben op het verloop van veilingprocessen. Volgens Thijssen staat of valt het succes van de M&A markt met vertrouwen in de economie. Thijssen ziet reden voor gematigd optimisme: “Het vertrouwen om deals te doen kan verder bestendigen in lijn met de licht positieve signalen in de economie.”