Internationale deals in het middenbedrijf komen weer op gang 

Na een dip in 2020 groeide het aantal deals met 165, vooral in de IT. 

De niche van grensoverschrijdende fusies en overnames in het middensegment vertoont tekenen van herstel. Vorig jaar waren er bijna 5.000 (4.826) van deze deals, tegen 4.661 in 2020. In het jaar daarvoor lag het aantal deals nog op ruim 6.000 (6.064).

Dit blijkt uit onderzoek van de Belgische Vlerick Business School in opdracht van accountants- en adviesbureau Moore Global.

Grensoverschrijdende transacties in het middensegment (tien tot 200 miljoen euro) nemen toe, zowel in aantal als waarde. Met een aandeel van 12 procent van de totale M&A-markt verdient dit segment een eigen podium, aldus Moore Global. In het kleinere segment van de markt dalen de transactievolumes en -waarden juist.  

Grensoverschrijdende deals betreffen bedrijven van zelfstandige ondernemers of familiebedrijven. Bedrijven uit Noord-Amerika zijn de belangrijkste kopers, goed voor ruim de helft van de transactiewaarde en het transactievolume. Zij richten zich vooral op bedrijven in de IT en gezondheidszorg, voornamelijk in China, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Israël en Frankrijk.  

Europese grensoverschrijdende kopers blijven doorgaans binnen het eigen continent. Zij richten zich vooral overnamekandidaten in de chemiesector en sector voor niet-metaalhoudende producten.

Deals in de gezondheidszorg brachten gemiddeld 52,7 miljoen euro op. IT-bedrijven in het middensegment waren goed voor 42 procent van het transactievolume in 2021, bij een gemiddelde waarde van bijna 50 miljoen euro. Het aantal transacties in de gezondheidssector was goed voor twaalf procent. 

 

Gerelateerde artikelen