International Chamber of Commerce roept op tot meer consisentie bij fusiecontroles

Concentratiebesluiten zijn op mondiaal niveau te verschillend, alarmeert de International Chamber of Commerce (ICC). Bedrijven die grensoverschrijdend willen fuseren, weten vaak niet waar zij aan toe zijn.

Meer dan 146 juridisdicties kennen de verplichting een fusie voor- of achteraf te melden bij een publieke toezichthouder. Hoewel de ICC voorstander is van fusiecontrole, vindt de ondernemersorganisatie wel dat nationale toezichthouders hier meer consistentie in moeten aanbrengen.  

Concentratie
De toezichthouders hanteren bijvoorbeeld allemaal verschillende begrippen. Zo verschilt de interpretatie van het begrip ‘concentratie’ per toezichthouder, waardoor bedrijven per jurisdictie moeten beoordelen of ze meldingsplichtig zijn, schrijft ICC in een recent rapport.

Daarnaast verschilt ook de procedure bij melding van een fusie te veel. ICC beveelt aan om ook hier meer coherentie in aan te brengen, al is dat wel moeilijk omdat er op het gebied van concentratiebesluiten geen internationaal orgaan of mondiale toezichthouder opereert. 

Op de huidige manier doorgaan is volgens ICC geen optie. Het huidige moeras aan fusiecontroles is een "ondraaglijke last" voor bedrijven die over de grens willen fuseren of overnemen. 

Lees hier het rapport

 

Gerelateerde artikelen