Innovatieve tool verbindt MKB met investeerders – ‘Sparkholder onmisbaar bij succesvolle doorstart’

Een jaar geleden moest Polux, een gerenommeerde producent van gevelelementen, zijn deuren sluiten. Het Noord-Hollandse bedrijf kon door de crisis in de bouwsector niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Onder de naam Flexipol maakte het concern een succesvolle doorstart. Het bedrijf groeit snel. Sparkholder, een innovatieve dashboard voor ondernemers, investeerders, fondsen en geldverstrekkers hielp daarbij.
Bij de doorstart merkte CEO Jack Smit van Flexipol dat traditionele geldverstrekkers weigerden met hem in zee gaan. Daarom wilde hij via crowdfunding werkkapitaal aantrekken. Zo kwam Smit terecht bij Sergio Torres, als CEO de grote man achter Sparkholder. Hij bekeek het bedrijfsplan en zorgde ervoor dat Flexipol de financiering rond kreeg. “Sparkholder was daar heel erg belangrijk bij”, zegt Smit. “Door het systeem aan ons administratief systeem te koppelen, konden geldverstrekkers eenvoudig informatie krijgen over onze financiële situatie.” 
Real-time informatie
“Met Sparkholder leveren wij, geheel geautomatiseerd, up-to-date informatie van MKB-bedrijven aan ondernemers, adviseurs, investeerders en banken”, legt Torres uit. “Wij bieden hiermee niet alleen een oplossing voor de financieringsproblematiek in het MKB; we bieden ondernemers ook een mogelijkheid om beter te kunnen ondernemen. Volgens Smit lukt dat voor Flexipol heel goed. “Omdat de informatie rechtstreeks vanuit de financiële administratie naar Sparkholder gaat, krijgen de geldverstrekkers een reëel beeld van het financiële reilen en zeilen. Zaken kunnen niet mooier worden voorgesteld dan ze zijn.” 
Die transparantie van het systeem is voor Smit heel belangrijk, zeker als het om crowdfunden gaat. “Als geldschieter binnen een crowdfundsysteem zie je eigenlijk niets van het bedrijf waar je in investeert. Het gaat dan om vertrouwen en het inzicht van het platform dat beoordeelt of een bedrijfsplan waterdicht is en goed werkt”, legt hij uit. “Daarnaast willen crowdfunders weten of het goed gaat in het bedrijf. Sparkholder geeft ze daar inzicht in. Via het systeem kijken de investeerders over onze schouder mee. Dat geeft vertrouwen en transparantie. Als bedrijf moet je je kunnen verantwoorden.” 
Op straat
Smit heeft niet het gevoel dat zijn financiële gegevens ‘op straat liggen’ door gegevens beschikbaar te stellen via Sparkholder. “Ook dat is een zaak van vertrouwen”, zegt hij. Volgens Torres blijft de ondernemer de controle houden over zijn gegevens. De uiteindelijke crowdfunders krijgen niet alle gegevens te zien. Vooral concurrentiegevoelige informatie komt niet beschikbaar. De beheerder achter het fonds heeft die informatie wel voor het beheren van de financiering. 
Voor Flexipol, een bedrijf dat net als voorganger Polux composiet gevelelementen vervaardigt voor bouwbedrijven en verder actief is in de automotive- en luchtvaartindustrie, is Sparkholder inmiddels een vertrouwde en onmisbare tool. De medewerkers hebben er eigenlijk geen omkijken naar. “Eens per maand versturen we onze gegevens. Dat gaat letterlijk en figuurlijk met één druk op de knop”, zegt Smit. Hij vindt het ook een pre dat Sparkholder op een andere manier met financiering in het MKB omgaat. De reguliere financiële sector wil volgens hem zo veel mogelijk risico’s uitsluiten. “Aan investeren in het MKB kleven volgens banken risico’s en daarom laten ze snel groeiende en winstgevende bedrijven als Flexipol ten onrechte links liggen. Initiatieven als Sparkholder zijn dan ook heel belangrijk voor het MKB.” 
Dat is ook precies wat Torres voor ogen had toen hij Sparkholder opzette. “Wij denken niet dat een gebrek aan geld het probleem is voor banken om in het MKB te investeren”, zegt hij. “Het gaat meer om gebrek aan informatie. Er wordt weinig gefinancierd omdat een analyse en het monitoren van een MKB-bedrijf te tijdrovend is. Daar komt ook nog bij dat de informatie vaak te oud en onvolledig is. Met real-time informatie en een goede communicatie tussen alle stakeholders wordt dit opgelost.” 
 
 
Gerelateerde artikelen