ING grijpt fors in bij zakenbank
Volgens het financiële concern is de ingreep onder meer nodig vanwege het tegenvallende economische klimaat. ING sluit niet uit dat er ook banen in Nederland verloren gaan, maar daarover moet eerst nog met de vakbonden worden overlegd.
De coronacrisis drukt flink op de resultaten van de bank. In het derde kwartaal kwam de winst van ING opnieuw stukken lager uit dan een jaar geleden. Onder de streep bleef 788 miljoen euro over, waar in dezelfde periode vorig jaar nog 1,3 miljard euro winst werd geboekt.
"De pandemie blijft overal een aanzienlijke impact hebben", laat topman Steven van Rijswijk weten. De tweede coronagolf en nieuwe lockdown zet bedrijven en consumenten volgens hem extra onder druk. Maar hoe de situatie zich gaat ontwikkelen, is nog lastig in te schatten. Sinds het begin van de crisis heeft ING heel veel klanten betalingsuitstel gegeven. Bij een deel van hen is de normale gang van zaken onlangs weer hervat, en bij die klanten merkt ING nog maar weinig betalingsproblemen.
Om zich beter aan te passen aan de omstandigheden heeft ING besloten zich bij de zakenbank meer op zijn belangrijkste klanten te richten. Voor het bedienen van de resterende klanten denkt de bank over de gehele linie minder personeel nodig te hebben. In Azië en Zuid-Amerika zullen ook kleine kantoren worden gesloten. De consumentenactiviteiten waar banen verloren gaan bevinden zich in landen als Spanje, Italië en Tsjechië.
De reorganisatie voor de zakenbank is een stuk minder rigoureus dan de ingreep die rivaal ABN AMRO eerder al in gang zette. Dat constateren analisten van KBC Securities. Ook heeft ING anders dan ABN AMRO niet besloten om zich met zijn zakenbank terug te trekken uit specifieke sectoren en regio's.