ING-bankier: Agile werken noodzakelijk voor succes in fintech

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:38
Om de transitie te maken van traditionele bank naar een techbedrijf investeren banken volop in financiƫle technologie, maar met alleen geld kom je er niet. Om succesvol nieuwe technologieƫn toe te kunnen passen moet een bank de werkwijze volledig omgooien, stelt Ivar Wiersma, head of innovation bij ING Wholesale Banking.

Foto: programmeurs in actie tijdens een 24-uurs hackaton georganiseerd door ING

Onder leiding van CEO Ralph Hamers heeft ING zich als doel gesteld de bank om te vormen tot een ‘agile tech-bank’. Aan het team van Wiersma (foto onder) de schone taak om dit voor de grootzakelijke tak waar te maken. “Afgelopen jaren hebben we binnen wholesale een nieuwe werkwijze ingevoerd voor innovatieve projecten. Hiervoor gebruiken we methodes als scrum, agile en design thinking. Het komt er op neer dat we snel en voor weinig geld een prototype ontwikkelen en de klant in een vroeg stadium betrekken.” 

Voorkomen dat bank verliefd wordt op een technologie
Het doorvoeren van de aangepaste manier van werken had wat voeten in de aarde. Banken zijn traditioneel verticaal georganiseerd en in de nieuwe werkwijze wordt uitgegaan van kleine zelfsturende teams met veel eigen verantwoordelijkheid. Volgens Wiersma is het een belangrijke voorwaarde om nieuwe technologie te omarmen. Ten eerste om te voorkomen dat een bank “verliefd” wordt op een technologie, daar heel veel geld in investeert en pas laat ontdekt dat het toch niet is wat de klant wil. Ten tweede om aantrekkelijk te worden als samenwerkingspartner voor techneuten en fintechbedrijven. Door de nieuwe werkwijze denkt ING makkelijker aan te sluiten bij de praktijk van fintechondernemingen. 

Data-analyse, blockchain en machine learning

Wiersma noemt drie technologieën die belangrijk zijn voor de grootzakelijke tak: data-analyse, blockchain en machine learning / artificial intelligence. “een deel van onze innovaties zijn gericht op de backend van onze systemen. Zoals de versleuteling van data via blockchain. Zo onderzoeken we of we deze technologie kunnen toepassen om reconciliatie van transacties beter en goedkoper te maken.  Ook kan blockchaintechnologie worden gebruikt om dienstverlening aan klanten direct te verbeteren. Op dit vlak hebben we in 2016 een proof of concept ontwikkeld met grondstoffenhandelaar Mercuria. Om het handelsverkeer te vergemakkelijken hebben we het hele proces gedigitaliseerd en een deel van het dataverkeer versleuteld met blockchaintechnologie.” 

Er zijn meerdere manieren om een nieuwe technologie eigen te maken. Met eigen techneuten – ING heeft een eigen team van blockchain- en advanced-analytics-experts – en door samenwerking met externe fintechbedrijven. “Samenwerken met fintech kan van twee kanten komen. Soms hebben wij een vraag waarvoor we externe expertise nodig hebben, soms komt een fintechbedrijf in piching mode aanzetten met een goed idee.” Voor de samenwerking met externe bedrijven werkt Wiersma ook samen met het team van head of fintech Benoit Legrand. Er zijn al meerdere fintechondernemingen aangesloten bij het ecosysteem van ING, waaronder Owlin, Symphony, Duco Qube en Axxion AI. 

Banken en fintechondernemers zoeken samenwerking 
De manier waarom een samenwerking wordt vormgegeven is afhankelijk van de situatie, maar ING kiest zelden voor een volledige overname. “Voor een equity-investering kiezen we als we zelf meer grip op het bedrijf willen hebben of de technologie exclusief voor onszelf willen hebben.” Wiersma merkt dat veel fintech-bedrijven graag met de bank willen samenwerken. “Banken worden niet weggevaagd door fintech-ondernemingen. Ik zie juist dat fintech-ondernemers heel graag met de banken samen willen werken. Je wordt alleen weggevaagd als je niet meebeweegt de technologische ontwikkelingen.”

Ivar Wiersma is op 21 april jurylid van de Dutch Fintech Awards 2017.

In M&A Magazine Q2 2017 delen meerdere fintech-experts hun kijk op investeren in technologie.

Gerelateerde artikelen