Ilan Goudsmit Van den Ende & Deitmers: Meer goede deals dan geld in VC

“In de venture capital markt zijn er meer goede deals dan geld. Voor ‘later stage’ private equity is de financieringsmarkt hot, maar voor onderkant van de markt valt het tegen”, constateert Ilan Goudsmit van Van den Ende & Deitmers Crossmedia Fund. Met venture debt kunnen Nederlandse venture capitalists en start-ups een sprong vooruit maken, maar er is koudwatervrees.
De traditionele banken branden hun vingers niet graag aan kredieten voor investeringen in start-ups. Het risico is groot, de bedrijven hebben geen cashflow en geen noemenswaardig onderpand. Ondanks aanhoudende lage rentestanden hebben venture capitalists moeite vreemd vermogen aan te trekken voor nieuwe investeringen. Het effect wordt versterk door een overheid die bezuinigt op innovatieregelingen. Dit vergroot het risico voor venture capital investeringen en verkleint de kans op een lening van de bank.
Verstrekkers van venture debt spelen in op het tekort aan kapitaal. Partijen als het Europese Kreos Capital en de Amerikaanse Silicon Valley Bank bieden nieuwe vormen van krediet voor venture capitalists. “Deze partijen haken aan met een lening waarvan je de rente in een veel later stadium afbetaald”, zegt Goudsmit. Zo spelen de kredietverschaffers in op de start-ups cyclus waar de beginfase wordt gekenmerkt door grote investeringen en waar de vruchten (en aflossingen) kunnen worden geplukt in een latere fase. 
Venture debt verstrekkers maken vaak gebruik van een hybride model, waarin het krediet wordt gecombineerd met een equity investering. Voor de start-ups – en venture capitalists – bieden venture debt verstrekkers het voordeel dat er geen cashflow of onderpand nodig is om de kredieten te krijgen. Nadeel is dat venture debt een dure vorm van financiering is. 
Goudsmit ziet het gebruik van venture-debt vooral in de Verenigde Staten, bijvoorbeeld in silicon valley. In Europa is het gebruik nog mondjesmaat. Wel denkt hij dat er mooie kansen liggen voor venture-debt verstrekkers, omdat Europese markt voor startups onderbediend is.
 
Ontmoet venture capital professionals en venture debt specialisten tijdens het Private Equity Summit op 23 april bij ABN AMRO
 
Gerelateerde artikelen