ID&T, Paylogic en Awakenings te koop?

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:22
SFX, een organisator van dance-feesten, haalde in 2013 honderden miljoenen dollars op via een beursgang en zette een gewaagd overnameplan in werking. Maar sindsdien blijft de winst uit en dreigt een faillissement. CEO en oprichter Robert F. Sillerman wil het bedrijf nu van de beurs te halen of (in onderdelen) verkopen aan andere partijen.
Tienduizenden zielen dansen aankomend weekend weer op Mysteryland, een van de grootste en bekendste festivals voor elektronische muziek. Dat is vrijwel zeker. Tenzij er een orkaan of extreme onweersbui ons land komt bezoeken. Maar die kans is – gezien de weervoorspellingen – klein. Wie over enkele weken de eigenaar is van het legendarische deuntjesfestijn, dat in 1993 kleinschalig onder een brug voor het eerste manifesteerde, is echter wel nog een groot mysterie.
Hoe dat zo? In 2013 ging het Amerikaanse bedrijf SFX Entertainments, de eigenaar van Mysteryland, voor 13 dollar per aandeel naar de beurs en haalde daarmee in totaal 260 miljoen dollar op. In aanvulling op de beursgang heeft SFX ook nog 295 miljoen dolllar opgehaald met de uitgifte van obligaties. Al dat geld was bedoeld om organisaties van dansfeesten over te nemen. Zelf hield en heeft CEO Shillerman 40% van de aandelen in bezit.
 
De overnames kwamen er. SFX is nu eigenaar van onder meer de organisatoren achter muziekfestivals als Tommorrowland, Rock in Rio en Steriosonic, en mag zich de marktleider noemen op het gebied van EMD-feesten. EDM staat voor electronic dance music
Liefde voor de muziek
Ook in ons polderlandschap is SFX aanwezig. SFX kocht in 2013 voor 130 miljoen dollar het Nederlandse ID&T (de organistor van Mysteryland) en Monumental Productions (bekend van het Nederlandse festival Awakenings). Nederlander Ritty van Straalen, Chief Operating Officer (COO), bij SFX zei begin dit jaar tegen M&A Magazine: “Wij willen een wereldwijd netwerk creëren om de best mogelijke ervaringen te bieden voor fans van dancemuziek. Dankzij onze overnames is het mogelijk een platform te maken om de merken actief in de dance-scene samen te brengen met innovatieve digitale en creatieve oplossingen.”
 
Mysteryland gaat los in 2003 
Een nobel doel van de Nederlander. Zijn baas en bestuursgenoot, de 67-jarige CEO Robert Shiller, is minder ondersteboven van het repetitieve, elektronische dansgeluid, dat iedere zomer miljoenen bezoekers over de hele wereld in beweging zet op weilanden en industrieterreinen. De Amerikaanse koopman zei in september 2012 tegen Billboard magazine: “I know nothing about EDM*. I meet the people whose places we’re buying. And I haven’t a fucking clue what they do or what they’re talking about. Not a clue. And I love it. I just love it.
Los van zijn apathie voor hetgeen waarin hij handel drijft, hebben de zakelijk-strategische plannen van Shiller tot noch toe ook niet goed uitgepakt. SFX Entertainment heeft afgelopen kwartaal een verlies geleden van 48 miljoen dollar. Ondanks een omzetstijging van 48,3 procent en een groei in bezoekersaantallen stegen de kosten in het tweede kwartaal met 61 procent. De omzet uit de live-industrie bedroeg het afgelopen kwartaal 106,7 miljoen dollar, wat een aandeel is van 88,1 procent van het totaal. 
Door de achterblijvende winst stond de koers van het beursgenoteerde dance-imperium afgelopen week beneden de 1 dollar (dat was dus ooit 13 dollar tijdens het debuut op de beurs in 2013). Beleggers hebben kennelijk zeer weinig vertrouwen in de toekomst van het bedrijf. Analisten vrezen dan ook dat het dansimperium bankroet gaat door de slechte restultaten. 
 
Wie wordt de nieuwe eigenaar?
Shillerman, die zelf dus nog een belang van een kleine 40% heeft, wil nu ook de rest van de 60% terug kopen met een aantal strategische partners en het bedrijf van de beurs halen. Andere partijen hebben de mogelijkheid om tot en met oktober een hoger bod uitbrengen op het gehele onderneming. Ook losse onderdelen die niet tot de core business behoren, kunnen eventueel naar de hoogste bieder.
 
Het is de vraag of de Nederlandse iconische bedrijven ID&T, Paylogic en Awakenings daarmee nu ook los kunnen worden overgenomen. ID&T en Awakenings waarschijnlijk niet. Deze feesten behoren tot de core business van SFX, dat meer dan 80% van zijn omzet uit livefeesten haalt. Paylogic daarentegen is een betaalservice voor evenementen. Wie interesse heeft, kan wel altijd nog het hele concern overnemen.
Het is een spannend periode voor het dansimperium. En daarmee ook voor Mysteryland, Tommorowland en Awakenings. Ondertussen bouwen breedgeschouderde mannen deze week het terrein van Mysteryland op in de Haarlemmermeer en schilderen zij de treffende festivalslogan Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a Mystery! op de borden. 
 
 
Gerelateerde artikelen