Hunter Douglas is een vreemde eend in de bijt van 3G Capital

3G Capital is op het oog een allesbehalve logische partij om het familiebedrijf Hunter Douglas over te nemen. De investeerder is vooral bekend van het opkopen van in food- en drankconcerns. 

Op oudejaarsdag werd de overname van Hunter Douglas bekend, de eigenaar van Luxaflex die voor 7,1 miljard euro in de etalage stond. 3G Capital koopt een meerderheidsaandeel, de rest van het bedrijf blijft in handen van de familie. Over het koopbedrag circuleert een bedrag van 4,7 miljard euro.

Het was de eerste grote deal van 3G Capital sinds 2015, toen het Kraft kocht voor 10 miljard dollar om dat te laten fuseren met ketchupfabrikant Heinz tot Heinz Kraft. In 2017 deed de investeerder een vergeefse poging om Unilever te kopen.

3G Capital is in 2004 opgericht door een aantal Braziliaanse financiers. De investeerder trok de aandacht met aankopen als de moedermaatschappij van Burger King en bierbrouwer InBev. In 2021 waren er nog een paar kleinere aankopen, zoals sauzenfabrieken in Brazilië en Turkije, zonder dat de koopsommen bekend werden gemaakt.

3G Capital staat bekend als een harde durfkapitalist dat driftig snijdt in de kosten als een bedrijf wordt overgenomen. “Costs are like fingernails”, is een uitspraak die aan een van de eigenaren wordt toegedicht. “Die moet je knippen.”

De afgelopen jaren bouwde 3G Capital haar belang in Heinz Kraft af, nadat het aandeel in de mineur was geraakt. In 2019 verkocht de 7 miljard van de aandelen, negen procent van het kapitaal.

 

Gerelateerde artikelen