Hugo Reumkens en Onno Boerstra, Van Doorne: “Sectorkennis en sparringpartner”

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 09:59
Volgens Hugo Reumkens en Onno Boerstra, respectievelijk Managing Partner en hoofd Corporate bij Van Doorne, is sectorfocus in de huidige markt essentieel om als ideale sparringpartner mooie deals te kunnen sluiten. Reumkens en Boerstra zien ook in de huidige markt nog voldoende deal appetite.
Sectorfocus is een belangrijk onderdeel van de marktbenadering van Van Doorne. “Bedrijven willen een sparring partner die jarenlang ervaring heeft in de sector waarin ze actief zijn. Dat zijn we onder meer voor de zorgsector , pensioenfondsen en financiële instellingen en vanuit een brede corporate benadering". Op corporate en M&A gebied heeft Van Doorne een mooi trackrecord. Zien Reumkens en Boerstra nog voldoende deal appetite?  “Natuurlijk, financiering blijft een issue, maar er zijn nog volop mogelijkheden in de markt”.
 
Als voorbeeld noemt Reumkens de zorgsector,  waar Van Doorne goed ingevoerd is. "Daar staat de enorme hausse aan M&A vooralsnog op hold, maar ik denk wel dat de komende jaren daar veel consolidatie zal plaatsvinden. De zorg is een groeimarkt; alleen dit jaar al zijn we als adviseur betrokken geweest bij ziekenhuisfinancieringen met een waarde van ongeveer 2 miljard.  Voor pensioenverzekeraars geldt hetzelfde, de komende jaren zal veel geherfinancierd worden."
 
Vooral voor private equity spelers is financiering een issue. Bedrijven hebben over het algemeen wel geld beschikbaar voor het doen van overnames. Reumkens: “Family offices zullen deals blijven doen, maar andere private equity investeerders die geen familiebezit zijn, hebben duidelijk moeite met bankfinanciering. Banken zitten natuurlijk ook in een lastige positie: zij kunnen het geld maar één keer investeren en hebben grote belangen in deze bedrijven. Tevens proberen banken zoveel mogelijk faillissementen te vermijden. Echter, voor nieuwe investeringen is er praktisch geen ruimte.  De financiële ruimte zit op dit moment dus vooral bij strategische spelers."
 
Boerstra erkent dat de markt voor M&A vrij dun is op dit moment. "Toch zijn er altijd mooie opdrachten waarbij de uitdaging ligt om deze tot een goed einde te brengen. De overname van Meyn Food Processing Technology, wereldleider in kippenslachtmachines,  door de Zweedse private equity investeerder Altor bijvoorbeeld, waarbij wij optraden als adviseur van Altor. Dat was een deal met een grote internationale component. Meyn werd via een veiling verkocht en bij de eerste ronde waren er rond de 50 geïnteresseerden; dat zegt wel iets over de markt. Iedereen is op zoek naar pareltjes maar tegelijk heeft ook iedereen tijd en gelegenheid om er naar te kijken. Zoals Hugo al heeft aangegeven, is er bij strategische spelers veel meer financiële armslag. Toch zijn kopers voorzichtiger geworden en wordt er heel veel tijd besteed aan due diligence. Processen duren lang.”
 
Volgens Boerstra zijn internationale deals zoals de verkoop van Meyn en vorig jaar de verkoop van Action aan 3i, een belangrijk en interessant onderdeel van zijn praktijk. “Veel zaken hier zijn cross-border inbound deals, daar richten we ons ook bewust op. Wij profileren ons actief binnen een aantal internationale netwerken, zonder onze onafhankelijkheid te verliezen en aan gedwongen winkelnering te doen. Voor 2013 ben ik dan ook gematigd positief. Nederland is als poort naar Europa nog steeds buitengewoon interessant voor buitenlandse investeerders. Als we dat ook de komende jaren vast weten te houden, zie ik die M&A-golf ook wel weer komen.” 


Onno Boerstra Hugo Reumkens
Gerelateerde artikelen