Houthoff, De Brauw en Stibbe adviseren bij deal Nokia en Siemens

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:01
De Finse telecomreus Nokia koopt voor ca. 1,7 miljard euro zijn Duitse branchegenoot Siemens uit, met betrekking tot de Nederlandse joint venture voor netwerkapparatuur Nokia Siemens Networks BV. De Brauw, Houthoff Buruma en Stibbe zijn betrokken bij de Nederlandse aspecten van de deal, die na de zomer wordt afgerond.

Voor Siemens heeft de productie van netwerkapparatuur geen prioriteit meer. De joint venture werd in 2006 opgericht om de communicatietak van Siemens te combineren met de network business groep van Nokia. Nokia betaalt 1,2 miljard euro bij afronding van de deal, in Q 3 2013. De overige 500 miljoen euro worden dan in 2014 betaalt. 

Aangezien Nokia Siemens Networks BV een Nederlandse entiteit is, is er een grote groep Nederlandse adviseurs bij de deal betrokken. Houthoff Buruma adviseert Siemens, in een team dat bestond uit Alexander Kaarls en Philippe Konig. Aan M&A laat Kaarls weten dat met name de timing van de deal uniek te noemen is. “Er is zeer snel onderhandeld door beide partijen. Terecht, want de deal is op de maandag na aankondiging ook inderdaad verwelkomd door de aandeelhouders aan beide kanten. Daarnaast was er sprake van een bijzondere financiering, waarin de betrokken advocaten een grote rol speelden. Siemens is reeds langere tijd een cliënt van ons kantoor; wij hebben eerder ook mooie zaken voor ze mogen doen.”

Nokia wordt bijgestaan door een team van De Brauw Blackstone Westbroek, dat naast lead partner Martin van Olffen bestaat uit Nick van Dijk, Niels Wolswijk, Pieter van Os, Bertrand ter Woort, Suzanne Buck, Berend Crans en Joost Sluijter. 

JP Morgan verleent de financiering en wordt daarbij juridisch bijgestaan door Stibbe. Nokia heeft als lead counsel verder gebruik gemaakt van de diensten van Shearman & Sterling en Roschier, terwijl Siemens zich liet bijstaan door Slaughter & May.  

Gerelateerde artikelen