Houthoff Buruma gaat deze 6 startups helpen

De startups VSParticle, Lendex, Multisense, Surance, aQysta en IMSystems zijn geselecteerd voor het HB incubatorprogramma. Daarin verleent Houthoff Buruma gedurende twee jaar tegen een symbolisch tarief juridische ondersteuning, met een maximum van 200 uur.

Uit ruim dertig aanmeldingen hebben twaalf geselecteerde start-ups op 27 juni een korte maar krachtige pitch gehouden voor een deskundige jury. VSParticle, Lendex, Multisense, Surance, aQysta enIMSystems hebben de jury weten te overtuigen van de kans van slagen en schaalbaarheid van hun product of dienst, het enthousiasme en de betrokkenheid van het team en juridische behoefte.

Juridische uitgaven behoren bij startups vaak tot een van de hoogste kostenposten, zeker voor startende bedrijven in zwaar gereguleerde sectoren zoals fintech (financiële technologie) of biotech.

"We zijn zeer onder de indruk van de kwaliteit van de pitches en businessplannen van de start-ups, die elk al de pioniersfase voorbij zijn en inmiddels prototypen of producten op de markt hebben," zegt juryvoorzitter Janneke Niessen. "De geselecteerde start-ups hebben het best weten te overtuigen dat zij voldoende potentieel hebben om uit te groeien tot een succes en daarbij voldoende aanknopingspunten hebben voor Houthoff Buruma om hen daarbij te ondersteunen." 

Adyen in de jury
De jury bestond uit twee ondernemers, twee investeerders en twee advocaten. Namelijk Janneke Niessen (Improve Digital), Melle Strikwerda (Adyen), Jan Andriessen (HENQ Invest), Jonne de Leeuw (HPE Growth Capital), Michiel Wesseling en Daphne van Boxtel (beiden Houthoff Buruma). Het Amsterdamse Adyen is een voorbeeld voor veel startups in Nederland. Het online betaalsysteem, opgericht in 2006, is volgens de laatste financieringsronde ongeveer 2 miljard dollar waard en regelt de betalingen van onder meer Uber, Facebook, Vodafone, Airbnb, Booking.com en KLM.

M&A-advocaat Michiel Pannekoek
Michiel Pannekoek, partner en bestuurslid bij Houthoff Buruma, zegt: "Het was een zeer geslaagde dag. Erg interessant om de ondernemers van de toekomst te horen pitchen. De geselecteerde winnaars hebben absoluut potentie en als Houthoff Buruma kijken we uit om voor ze aan de slag te gaan." 

Een team van jonge Houthoff-advocaten gaat de startups ondersteunen en adviseert hen over alle juridische aspecten die nodig zijn om uit te groeien tot een succesvolle onderneming, zoals bedrijfsstructuur, financiering, commerciële contracten, personeel, intellectueel eigendom en belastingen. Het is de tweede keer dat het advocatenkantoor zes bedrijven selecteert voor dit programma.

Over de start-ups

VSParticle
VSParticle (Very Small Particle) is een high-tech spin-off van de Technische Universiteit Delft en biedt een flexibel apparaat waarmee onderzoekers en bedrijven zelf de kleinst mogelijke nanodeeltjes on demand kunnen produceren en direct kunnen integreren in hun product. Vanwege de flexibiliteit van het proces is de samenstelling en eigenschappen van de deeltjes eenvoudig te veranderen.

Lendex
Met crowdlending wil Lendex (Lending Exchange) de black box van het bankwezen openen. Het doel van Lendex is om de markt voor consumentenleningen eerlijk en transparant te maken en consumenten en kleine bedrijven eenvoudig toegang tot de financiële markt te geven. De ambitie van Lendex is om een belangrijke speler te worden op de markt voor onderhandse leningen.

Multisense
Multisense B.V. combineert biometrische gegevens met geavanceerde softwareoplossingen: multi-biometrische factoren zoals gezicht, stemherkenning en vingerafdrukhandtekening in combinatie met GPS en NFC-technologie. Het bedrijf is opgericht door veteranen van de Israëlische veiligheidsdiensten met een achtergrond in technologie en veiligheid.

Surance
Surance heeft tot doel om vermogens- en pensioenplanning eenvoudig, eerlijk en toegankelijk te maken voor iedereen. Surance heeft een app ontwikkeld die op basis van (onder meer) spaar- en investeringsdoelen een beleggingsstrategie opstelt, die vervolgens wordt beheerd door bij Surance in dienst zijnde asset managers.

aQysta
aQysta streeft ernaar om technologieën met impact te ontwikkelen, toegangelijk voor iedereen. aQysta heeft hiervoor een irrigatiepomp ontwikkeld voor kleine en middelgrote boeren. De pomp heeft geen brandstof of elektriciteit nodig om water te verpompen, enkel de aanwezigheid van een constante waterstroom in de vorm van een rivier of kanaal.

IMSystems
IMSystems introduceert de nieuwe standaard in high-performance versnellingsbaktechnologie: de Archimedes Drive. Met hun gepatenteerde Flexroller-technologie ontwerpt IMSystems versnellingsbakken die twee keer zoveel kracht kunnen leveren dan bestaande versnellingsbakken met dezelfde grootte. De Archimedes Drive is lichter, sterker, efficiënter, beter schaalbaar en goedkoper dan alle bestaande technieken. 

 

Gerelateerde artikelen