Tandem Houthoff Buruma – Deloitte doet meeste buyside-deals

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:43
Advocatenkantoor Houthoff Buruma en accountancyfirm Deloitte hebben van alle adviseurs de meeste deals samen gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van MenA.nl naar buyside adviseurs.

Zakenbankiers, advocaten en transaction-support-adviseurs werken veel samen om een deal gedaan te krijgen. Dan is het handig dat je elkaar een beetje kent en al een eerder samen hebt gewerkt. Om een beter beeld te krijgen van wie veel deals samen doen, is de redactie van MenA.nl in de database gedoken. We hebben gekeken naar de buyside adviseurs.

 
Houthoff Buruma en Deloitte adviseerden bij de overname van kweekbakjesmaker Quick Plug

Houthoff Buruma en Deloitte zitten aan dezelfde kant van de tafel
Welke adviseurs hebben het meest samen de koper geadviseerd bij dezelfde deal? Dat zijn advocatenkantoor Houthoff Buruma en accountancyfirm Deloitte. Die hebben bij 21 deals samen de koper geadviseerd (sinds 2012). Zo adviseerden ze dit jaar nog bollenkweker Dümmen Orange bij de overname van Quick Plug en outletexploitant McArthurGlen bij de overname van Rosada Fashion Outlet.

Is 21 deals veel? Ja, dat is meer dan je zou verwachten op basis van hun marktaandeel. Als de verdeling volledig willekeurig zou zijn én ze zouden zich aan het gemiddelde houden, dan hadden beide firma’s maar 10 keer samen de koper geadviseerd. Hierbij moet wel gezegd worden dat er een kans is dat de hoge frequentie toegeschreven kan worden aan toeval. 
 
Daarna volgen er drie combinaties die bij 19 deals samen de koper hebben geadviseerd: JSA Tax & Accuracy, De Breij Evers Boon & SINCERIUS en PwC & Allen & Overy. Hiervan is de combinatie van JSA en Accuracy opvallend, omdat die op basis van hun marktaandeel maar 1 deal samen zouden doen. Hier speelt de grilligheid van de kleine getallen wel een grotere rol, waardoor er een kans bestaat dat het op toeval berust. 

Main en Haagstate 
Main Corporate Finance lijkt een zeer goede relatie te hebben met de advocaten van Haagstate. Van de elf deals waarbij Main de koper heeft geadviseerd, was Haagstate betrokken bij tien deals. Daar is een hele goede reden voor, want Haagstate is het favoriete advocatenkantoor van Main Capital en Main Corporate Finance is gelieerd aan Main Capital. 
 
In onderstaande tabel staan alle adviseurs die samen meer dan tien buyside-deals hebben gedaan (2012 – mei 2017, bron MenA.nl). In de vijfde kolom staat het verwachte aantal deals op basis van het marktaandeel van de adviseurs. In de zesde kolom staat het daadwerkelijke aantal deals waarbij ze samen de koper hebben geadviseerd.

 

Gerelateerde artikelen