Houthoff Buruma begeleidt energiedeal

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:41
Shell heeft definitief afstand gedaan van zijn minderheidsbelang in Vivo Energy. De reeds in december aangekondigde deal is afgerond. Dat maakte het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern onlangs publiekelijk.

Olie- en petroleumbedrijf Vivo Energy is actief in zestien Afrikaanse landen waaronder Burkina Faso, Ghana en Marokko. Shell werkte de afgelopen jaren nauw samen met Vitol Africa en Londense investeringsmaatschappij Helios Investment Partners middels een joint venture. 

Raffinage en olieproducten
Shell verkoopt zijn minderheidsbelang van twintig procent in Vivo aan Vitol en Helios voor een dealwaarde van 240 miljoen euro. Hoewel Vitol en Helios gedeeld eigenaar worden, zal Vivo blijven opereren onder de merknaam Shell. 

De verkoop past in het voornemen van het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern om zich meer toe te leggen op raffinage en verkoop van olieproducten.

De transactie werd in goede banen geleid door advocatenkantoor Houthoff Buruma. Samen met het Amerikaanse Vinson & Elkins adviseerde Houthoff het kopersduo Vitol en Helios. 


Oando
Helios trekt vaker op met Vitol. Zo zijn beide partijen betrokken in een joint venture in Oando, een beursgenoteerd energieconglomeraat uit Nigeria. Onlangs realiseerde het bedrijf een herkapitalisatie van 210 miljoen dollar. 

 

Gerelateerde artikelen