Houthoff adviseert bij ‘grootste techdeal in Israël ooit’

Amerikaanse chipontwikkelaar Intel heeft het Amsterdams-Israëlische Mobileye voor 15,3 miljard dollar overgenomen. Mobileye maakt software en rij-assistentiesystemen die voertuigen steeds zelfstandiger laten rijden en werkte in het verleden samen met onder meer autofabrikant Tesla.

Geruchten hingen maandag in de lucht, totdat Israelisch investeringsplatform TheMarket deze dag officieel melding maakte van de voldongen transactie: Chipreus Intel sluit de grootste techdeal in Israel ooit: ruim 15,3 miljard dollar. Mobileye, genoteerd aan de New York Stock Exchange, kende maandag voorbeurs een marktwaarde van 10,5 miljard dollar. Intel is ruim zestien keer meer waard. 

Adviesteams
De Amerikanen schakelden de juridische hulp in van Houthoff Buruma en Skadden Arps Slate Meagher & Flom. De zakenbankiers van Citibank en Rothschild voorzagen Intel van financiële richting. Mobileye werd bijgestaan door de advocaten van Morrison & Foerster en Van Campen Liem en de financiële adviseur Raymond James & Associates

Autonome voertuigen en rij-assistentiesystemen
Met de overname beoogt Intel een 'boost te geven aan de chipmakers positie in de markt van zelfrijdende auto's'. Het in Jeruzalem gestationeerde techbedrijf werd in 1999 opgericht en staat geregistreerd als een Nederlandse vennootschap. Het bedrijf specialiseert zich de laatste jaren meer in software voor autonome voertuigen en rij-assistentiesystemen, nadat het de chipstrijd voor smartphones met Qualcomm verloor.

Samenwerking
Vorig jaar ging Mobileye al de samenwerking aan met Intel en BMW voor de ontwikkeling van technologie die voorziet in zelfrijdende auto's op de weg in 2021. Een paar maanden geleden knoopten de Israëliërs een soortgelijke samenwerking aan met het Britse Delphi Automotive.

Intel was al de grootste werkverschaffer in Israël met zo'n 10.000 medewerkers. Met de Mobileye-overname zullen naar verwachting honderden extra banen bijkomen. 

(Bron: Haaretz en TheMarker)

Houthoff Buruma is 6 september gastheer van het M&A Zomerforum I IPO's: One year after. Markeer deze dag met opvallende kleur in uw agenda, want op dit event komen de vorig jaar naar de beurs gebrachte ondernemingen uitgebreid aan bod. 

Gerelateerde artikelen