Houlihan Lokey neemt corporate finance kantoor Leonardo over

fallback
De internationale zakenbank Houlihan Lokey neemt de corporate finance advieskantoren van Leonardo & Co. in Nederland, Duitsland, Spanje en Italiƫ over. De transactie is op 16 november afgerond.
In Nederland blijft Rob Oudman, lid van de executive board van Leonardo, het lokale kantoor leiden tezamen met Rob Hendriks. Het team, met in totaal 14 medewerkers, zal gevestigd blijven op het huidige adres in Amsterdam. Het Nederlands kantoor zal binnen afzienbare tijd Houlihan Lokey (the Netherlands) gaan heten. Dat schrijven de partijen in een persbericht. 
 
Houlihan Lokey, met een beurswaarde van circa 1,5 miljard dollar en kantoren in de Verenigde Staten, Europa, Azië, Australië en Nieuw Zeeland, heeft expertise in advisering bij fusies en overnames, kapitaalmarkttransactie, financiële herstructureringen, waardebepalingen en strategische vraagstukken. 
 
Leonardo is een onafhankelijke pan-Europese zakenbank met vergelijkbare corporate finance adviesdiensten voor cliënten in vele industriesectoren in Europa en opereert met ongeveer 54 medewerkers waaronder 12 Managing Directors vanuit kantoren in Amsterdam, Frankfurt, Madrid, Milaan en Rome. Leonardo heeft in de afgelopen drie jaar ongeveer 150 transacties afgerond.
 
Cultural fit
Als gevolg van de overname door Houlihan Lokey wordt Leonardo onderdeel van een wereldwijd kantorennetwerk. "Tussen Houlihan Lokey en Leonardo is een perfecte “cultural fit””, aldus Rob Oudman “Beide organisaties beschouwen het volledig onafhankelijk kunnen bedienen van cliënten met op maat gesneden en gespecialiseerd advies, als de essentie van onze, nu gezamenlijke, zakenbank”. Met onafhankelijk wordt bedoeld dat noch Leonardo noch Houlihan Lokey kredieten of andere financiële producten aan bedrijven verkoopt zodat er geen belangenverstrengeling kan zijn.
 
Het Benelux kantoor van Leonardo is eind 2008 in Amsterdam opgericht, vlak na het faillissement van Lehman Brothers en de redding van Fortis en ABN Amro. Rob Hendriks: “Wij geloofden toen dat juist door de financiële crisis er meer behoefte zou ontstaan aan onafhankelijke, internationale zakenbankdiensten op het allerhoogste niveau voor bedrijven, commissarissen, investeerders en de overheid. In de jaren daarna hebben wij cliënten van onze kwaliteiten weten te overtuigen.”
M&A in Nederland
In de afgelopen zeven jaar is Leonardo een speler van naam geworden in de Nederlandse fusie- & overnamemarkt. De kernactiviteit is het adviseren bij verkooptransacties zoals het afstoten van bedrijfsonderdelen, fuseren van familiebedrijven en het verkopen van private equity portfoliobedrijven. Daarnaast heeft Leonardo in Nederland vele directies, raden van commissarissen en investeerders geadviseerd bij belangrijke (publieke) overnames zoals die van Draka, IMCD, Intertrust, Robeco, Dockwise, DE Master Blenders, Exact Holding N.V. en Nutreco.
 
Tevens stond Leonardo vennootschappen als Hertel, McGregor, Action, Ballast Nedam en Macintosh bij rondom kapitaalstructuuradvies en adviseerde zij ook bij een aantal beursgangen in voorbereiding.
 
Houlihan Lokey was vanuit Londen betrokken bij diverse schuldherstructureringen in Nederland zoals die van Endemol. “Door samen te gaan, denken wij onze gecombineerde relaties in Nederland nog beter te kunnen bedienen met ons wereldwijde kantorennetwerk en sectorkennis.” aldus Rob Oudman. “Het is een belangrijke stap in het verder versterken van onze positie als onafhankelijke internationale zakenbank”.
 
In 2015 was Leonardo betrokken bij de volgende transacties:
– Overname Exact Holding door Apax,
– Adviseur van de Nutreco board bij de overname door SHV,
– Adviseur van Ballast Nedam board bij de overname door Renaissance Construction,
– De verkoop van het trustbedrijf SGG aan Astorg,
– De fusie van de automotive familiebedrijven Spuigroep en Markeur
– De verkoop van Kwantum door Macintosh Retail.
 
Als gevolg van deze transactie trekt Banca Leonardo zich volledig terug uit de financieel en strategische advisering voor grote bedrijven en zal zij zich volledig gaan richten op private banking.
 
 
Gerelateerde artikelen