“Hopelijk kunnen Avantium en Unilever elkaar helpen”
Hoe staat u hier?
“Ontzettend tevreden. Oorspronkelijk plan was om 90 miljoen met de beursgang op te halen, dat werd dinsdag verhoogd naar 103 miljoen en nu zijn we uitgekomen op 103,5 miljoen. De onderneming is mooi gefinancierd om plannen uit te voeren.”
Wat houden die plannen in?
“In 2018 begint de bouw van de fabriek in Antwerpen die PEF-flessen (biologisch afbreekbare flessen; de tegenhanger van PET-flessen) gaat produceren. Dat bekostigen we middels een joint venture met het Duitse chemieconcern BASF, Synvina genaamd. Ieder leggen we 65 tot 75 miljoen euro in, het restant wordt gevuld door schuldfinanciering."
"De referentiefabriek gaat niet alleen producten maken die in de schappen van winkels verschijnen, maar zorgt ook voor de verkoop van licenties voor het gebruik van technologie. Afnemers kunnen met zo'n licentie dan zelf PEF-flessen (onder dezelfde omstandigheden als bij de productie van PET-flessen) produceren op grotere schaal. Dat zijn de doelen van die fabriek.”
Wat heeft u met de chemische wereld van Avantium?
“Van huis uit ben ik econometrist, met dertien jaar werkervaring bij Unilever. Daar heb ik vele paden doorlopen, van finance tot strategie. In 2007 polste Tom (Van Aken, CEO) mij of ik interesse had om te komen werken voor Avantium. Ik kende Tom uit het verleden en was altijd al geïntrigeerd door het bedrijf en vooral de mensen. Hoewel ik niet alles begreep wat ze deden, vond ik de Avantium-mensen ongelooflijk inspirerend. Met hen werken is het mooiste aspect. Als econometrist hoef je niet alles te begrijpen, omdat onze scheikundigen perfect in staat zijn dingen uit te leggen.”
Hoe kijkt u naar de duurzame koers van Unilever?
“Ik hoop dat Unilever geïnspireerd raakt door het succes van Avantium. In 2025 streven zij veel duurzamer en bio-gedrevener te worden. Hopelijk kunnen Unilever en Avantium elkaar helpen.”
Gaat Avantium nog overnames doen?
“Eind 2016 hebben we een mooie acquisitie gedaan met Liquid lights (een Amerikaans bedrijf dat gepatenteerde procestechnologie ontwikkeld waarmee chemische bouwstenen worden geproduceerd uit CO2). Meer overnames staan niet op onze radar.”
Waar staat Avantium over vijf jaar?
“Dan draait de biochemiefabriek op volle toeren. Met twee bioproces-projecten Zambezi en Mekong hebben we dan twee heel mooie pilaren. Die laten zien dat het echt mogelijk is om winstgevende modellen te bouwen uit biomassa, waarin mooie chemische bouwstenen te zien zijn. Daar gaat het ons om."