Hoofdpijn Amazon door deelname in autobouwer Rivian
Investeringen, personeel en brandstof leden bij Amazon tot een verlies van 3,8 miljard dollar afgelopen kwartaal. Het online warenhuis leed vooral pijn door een forse afschrijving op zijn belang in Rivian, een fabrikant van elektrische auto's. Na een enorme waardedaling van de aandelen van Rivian, moest Amazon 7,6 miljard dollar afschrijven.
Amazon stapte in 2019 in de jonge fabrikant van elektrische auto’s, in een poging om te vergroenen. Maar de vergroening leidt vooral tot rode cijfers. Het techbedrijf heeft honderdduizend auto’s besteld bij Rivian voor 2030.
Het is echter de vraag of Rivian kan leveren. Vorig jaar ging de autobouwer naar de beurs, toen beloofde het om dit jaar 50.000 auto’s van de band te laten rollen. Maar de start-up heeft de verwachtingen onlangs bijgesteld. Dit jaar zal slechts de helft van de streefcijfers worden gehaald. Beleggers lieten het bedrijf daarna vallen. Amazon is meegesleurd in de val.
Dat komt des te harder aan omdat het bedrijf ook op andere fronten matig voorbereid lijkt te zijn voor de toekomst. In april werd de eerste bedrijfsvakbond bij Amazon opgericht, tegen de zin van het management.
Vorig jaar verhoogde Amazon de uurlonen voor veel medewerkers van distributiecentra tot een gemiddelde van 18 dollar per uur. Ook de salarissen voor kantoor- en techmedewerkers moesten fors omhoog om op de krappe arbeidsmarkt voldoende personeel aan te kunnen trekken.
Ook lijdt Amazon onder de hogere brandstofprijzen. Om de sterk gestegen brandstofkosten enigszins te drukken bracht het bedrijf bij verkopers op zijn platform een toeslag in rekening.
In de eerste drie maanden van 2022 behaalde Amazon een omzet van 116,4 miljard dollar, een stijging van 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het operationele resultaat, waar Amazon belastingen, rentebetalingen en afschrijvingen niet in meerekent, viel ruim de helft lager uit dan een jaar eerder op 3,7 miljard dollar. Doordat Amazon 7,6 miljard dollar op Rivian moest afschrijven eindigde het bedrijf met een nettoverlies.
Topman Andy Jassy zegt dat Amazon niet langer de eigen capaciteit wil vergroten door meer personeel aan te nemen of fysiek uit te breiden. In plaats daarvan investeert het bedrijf in manieren om productiever te worden en kosten te besparen. "We weten hoe dit moet en hebben dit eerder gedaan. Het kost waarschijnlijk wat tijd, ook vanwege de inflatie en druk op logistieke ketens", stelt Jassy in een toelichting.