Holland Venture krijgt nieuwe naam, fonds en partner

Holland Venture gaat in 2019 verder als Holland Capital, start een vierde investeringsfonds en voegt een nieuwe partner toe aan het team.

Managing partner Hubert Verbeek (foto) kijkt terug op een goed jaar waarin zeventien deals zijn gesloten met als klap op de vuurpijl de M&A Award voor Best Small Cap Deal: de verkoop van QSight IT aan KPN. Dat smaakt naar meer, en Verbeek ziet nog volop kansen voor investeringen in focussectoren: technologie en gezondheidszorg.

Om de kansen optimaal te benutten willen de investeerders zich beter in de markt voor private equity positioneren. “We doen zowel venture-capital-deals tot 3 miljoen euro als buy-outs tot 10 miljoen. Toch staan we in de markt vooral bekend om onze venture-tak.” Om de activiteiten van het bedrijf meer recht te doen hebben de investeerders daarom besloten de naam aan te passen naar Holland Capital. “De rebranding is meer dan een naamsverandering. Het weerspiegelt de ontwikkeling die wij als organisatie doormaken. De omvang van onze fondsen neemt toe. We breiden onze organisatie uit en investeren in systemen en ons netwerk.”

Nieuw fonds en nieuwe partner
Met de nieuwe naam gaan ze later dit jaar de boer op bij beleggers om geld op te halen voor een nieuw fonds. Hoeveel de roadshow op gaat leveren weet Verbeek nog niet. Hij verwacht wel dat dit het grootste fonds ooit wordt van het bedrijf, en dat betekent nog meer deals. Al die miljoenen moeten ook allemaal geïnvesteerd worden en daar zijn mensen voor nodig. In 2018 is het team al uitgebreid met drie man – Jan-Frens van Giessel, Rutger Mulder en Hidde van der Gaag – en komend jaar komen er nog nieuwe collega’s bij, waaronder een nieuwe partner (wiens naam nog niet genoemd kan worden).

Tegen een achtergrond van een overspannen arbeidsmarkt, een internationale handelsoorlog, een nakende Brexit en omvallende Italiaanse banken, mikt Holland Capital op groei. Verbeek ziet geen beren op de weg. “Bij het aangaan van een investering houden we altijd rekening met slechtere tijden. We rekenen verschillende scenario’s door en passen daar onze strategie op aan. Sowieso houden wij meestal een conservatieve leverage ratio aan, met een maximale schuld van twee keer de ebitda.”

Verbeek ziet het niet gebeuren dat zijn groeiende team zonder werk komt te zitten. “Wij kunnen zowel in goede als in slechte tijden investeren. In een crisis bieden zich vaak goede investeringsmogelijkheden aan. Wij zijn er niet vies van om under performing companies weer te laten renderen”.

Gerelateerde artikelen