Hoe gaat het met GrandVision: de beste beursgang van 2015?

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:25
Het debuut van GrandVision aan het Damrak werd tijdens de M&A Awards verkozen tot de beste beursgang van 2015. Hoewel deze prijs wordt bepaald door dealmakers, zijn ook beleggers blij met de nieuwe naam op het koersenbord. Het aandeel staat sinds de IPO van afgelopen februari 40% in de plus en prijkt voor 2016 op meerdere favorietenlijstjes van beleggingsgoeroes.
HAL Investments bracht vorig jaar op 6 februari brillenketen GrandVision, het moederbedrijf van onder meer de Nederlandse winkelformules Eye Wish en Pearle, naar de beurs. De grootaandeelhouder verkocht daarbij een belang van 22% en dat leverde 1,1 miljard euro op. Met de beursgang werd het optiekconcern destijds gewaardeerd op circa 5 miljard euro.
Sinds HAL zijn deelneming met publieke aandeelhouders deelt, is de waarde nog verder toegenomen. Namelijk met bijna 40%. Daarmee doet het bedrijf het significant beter dan de rest van de markt. De AEX-index (largecaps) pluste 5% en de AMX (midcaps), waar GrandVision sinds de herweging van Euronext vanaf afgelopen zomer deel van uitmaakt, ging in die periode 11% omhoog. 

Best ECM-deal
Op 10 december werd de IPO van GrandVision door de M&A Community uitgeroepen tot Best ECM-deal en werd daarmee de beursgang van het jaar. Chris van Schuppen van ABN AMRO was als investment banker in de lead bij deze eerste publieke aandelenplaatsing. Van Schuppen, die onder meer ook Flow Traders en Refresco Gerber naar de beurs bracht, won tijdens het gala de Awards best ECM-banker van 2015 (zie foto rechts). De IPO van GrandVision was dus in handen van een ervaren bankier. 
Het is belangrijk voor grootaandeelhouder HAL dat de beursgang – net als de periode daar vlak na – een succes is. HAL heeft namelijk op dit moment nog 76,7% van de aandelen in het bezit. Er zullen dus nog meer verkooprondes komen. "Om ook een tweede, derde en vierde keer nog succesvol kapitaal op te kunnen halen, is het wenselijk dat de eerste aandelenplaatsing een succes is geweest," legde Van Schuppen afgelopen zomer uit in een interview met M&A Magazine. "Beleggers zullen niet zo snel nóg eens in zee gaan met een bedrijf als de koers 30% onder de laatste uitgifteprijs staat." 
Maar beleggen is ook vooruitkijken, zoals aandelenexperts zouden zeggen. Het succes van de volgende aandelenplaatsingen hangt niet alleen af van een geslaagd IPO-proces maar misschien nog wel meer van de vooruitzichten. En ook die lijken goed. 
Zo behoort de beursgenoteerde brillenketen voor 2016 tot een van de vijf favoriete aandelen van Rik Dhoest, hoofd aandelen analyse bij de Belgische private bank Nagelmackers. “Het is een groeiaandeel in een groeimarkt met behoorlijke marges. Must have in de portefeuille voor de lange termijn,” aldus de belegger tegenover De Standaard. 
Stabiele aandeelhouder
Ook de Nederlandse belegger Martine Hafkamp van vermogensbeheerder Fintessa selecteert GrandVision als een van haar drie toppers voor het jaar 2016. Zij schrijft op de Telegraaf: “De onderneming profiteert van de aantrekkende consumentenbestedingen. Het is een defensief aandeel dat toch groeit. Bovendien is men heel flexibel, omdat er weinig vastgoed in eigen beheer is. Met HAL als grote, behoudende aandeelhouder is stabiliteit verzekerd.”
 
Kennlijk is GrandVision een stabiel groeiverhaal. Maar is het aandeel na de koersstijging van 40% niet te duur geworden? Volgens KBC Securities, dat GrandVision op een koopadvies heeft staan, niet. Het oordeel van het effectenhuis luidde begin december dat het aandeel zelfs ondergewaardeerd is ten opzichte van concurrerende optiekbedrijven. Voor de niet-beleggers: ondergewaardeerd is in beleggingsland juist een goed teken. Het aandeel is goedkoper geprijsd dan het waard is. 
 
Een mevrouw met een montuur van Eye Wish, een van de Nederlandse winkels van GrandVision
Groeien door overnames
GrandVision wil zijn marktaandeel mede door middel van acquisities gaan vergroten, zo is te lezen in de prospectus. Het moederbedrijf heeft 33 winkelformules, is actief in 44 landen, bevolkt meer dan 6000 winkels, biedt emplooi aan meer dan 27.000 mensen en draait een omzet van 2,8 miljard euro. In de wereld van optiekketens, die erg gefragmenteerd is, is GrandVision een grote speler. De onderneming uit Soesterberg denkt voordeel uit deze verkruimelde markt te kunnen halen door zelf op te schalen en heeft al aardig wat kleine overnames op zijn naam staan. 
Afgelopen oktober werd aangekondigd dat de van origine Nederlandse brillenretailer het Amerikaanse For Eyes overneemt voor een onbekend bedrag. Het is tot nog toe de eerste acquisitie sinds de notering aan Euronext. For Eyes draait zo’n 100 miljoen dollar omzet.
 
Uitbreiding in VS
In de zeer gefragmenteerde Amerikaanse markt hebben de topketens circa 16 procent in handen, terwijl de onafhankelijke ketens een marktaandeel hebben van 54 procent. De analisten van Rabobank constateerden dat de overname een prima zet is van GrandVision. Als For Eyes is geïntegreerd is er substantiële ruimte om marktaandeel te winnen via winkelopeningen en ´add-on’-overnames, voorziet de bank. De overname werd in december officieel geclosed. 
Tot nu toe lijkt GrandVision weinig tot geen tegenslagen te hebben gehad sinds de beursgang. Beleggers en analisten zijn tevreden met de stappen die het bedrijf maakt. We kunnen dus terecht zeggen dat de IPO van de optiekketen terecht de naam Best ECM-deal van 2015 mag dragen. Nu alleen nog hopen dat het management van GrandVision geen beurskalkoen wordt maar kritisch op zichzelf blijft. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan als alles goed lijkt te gaan. 
 
Gerelateerde artikelen