Hoe een tegenvallende beurskoers Refresco in de armen van PAI dreef

Last modified: 20 juli 2023 12:49
Na twee keer eerder interesse te hebben getoond, lukt het de Franse investeerder PAI eindelijk om eigenaar te worden van Refresco.

PAI koopt voor 1,6 miljard euro, ofwel 20 euro per aandeel, de Nederlandse bottelaar Refresco. Daar werden de partijen het gisteren over eens. Op dit moment wacht alleen nog goedkeuring van de aandeelhouders, waarvan de grootste hun zege al hebben uitgesproken.

Naast PAI, participeert ook de Canadese pensioenbeleggers British Columbia voor een deel mee in de overname. 

De grote vraag die iedereen stelt is: waarom gaan de hoge heren van Refresco ditmaal wel akkoord met het aanbod van PAI. Het is namelijk niet de eerste poging.

Toen investeringshuis 3i begin 2015 middels een dual track de verkoopopties voor zijn portfoliobedrijf Refresco bekeek, was PAI ook in de race voor een overname. Toch besloot aandeelhouder 3i destijds om het bedrijf naar de beurs te brengen. 

Profiteren van de koers

Misschien dat 3i, dat deels aandeelhouder bleef (en nog steeds is), op die manier van een eventuele koersstijging probeerde te profiteren. Dat is het voordeel van een IPO voor private equity-investeerders: je verkoopt een deel van je belang voor een leuk bedrag, maar maakt voor de andere pluk met aandelen tevens kans op koerswinst. 

De koerswinst van Refresco bleef echter uit. Twee jaar na de beursgang stond het aandeel op min of meer dezelfde stand, terwijl de midkap, de graadmeter waar de bottelaar in noteert, een plus van 50 procent op het bord koerste.

Het bedrijf achter het limonademerk Wicky was dus nog steeds hetzelfde waard als tijdens de beursgang, waardoor PAI in maart 2017 zijn tweede poging lanceerde. Op dit nieuws steeg het aandeel voor het eerst wel significant, van rond de 14 pegels naar 17.  

Koers via IEX.nl

Maar ook deze Franse avance liep uit op niets. Achter de schermen was Refresco destijds namelijk bezig met zijn grootste overname tot dan toe: de acquisitie van de Amerikaanse sectorgenoot Cott's voor 1,1 miljard euro. 

Het bestuur had iets anders aan zijn hoofd. En bovendien hoopte CEO Hans Roelofs dat beleggers zijn onderneming na deze grote overname wel op hogere waarde zouden schatten. Nadat de inlijving van Cotts eind juli kenbaar werd gemaakt, bleef de koers echter weer op hetzelfde niveau liggen. 

Poging nummer twee

Private equity-club PAI kwam vervolgens met nog bod. Deze 1,6 miljard euro (exclusief schulden) was 200 miljoen hoger dan het eerdere bod en komt neer op 19,75 euro, oftewel een premium van 22 procent op de slotkoers. Inclusief schulden ligt de bedrijfswaarde op 3,3 miljard euro. Het team van Roelofs hapte dit keer wel toe, zo weten we sinds gisteren. 

Financieel adviseur Rothschild stond PAI bij in het proces en moet een zware kluif gehad hebben aan deze klus. Immers moest niet alleen Refresco worden gewaardeerd, maar ook het onlangs aangekochte Cotts. Ook Credit Suisse speelde een adviserende rol bij de koper. Refresco had JPMorgan ingehuurd voor de financials en de raad van commissarissen van het bedrijf vroeg Rabobank om hulp. 

In het bijgesloten persbericht van het biedingsakkoord liet de CEO weten dat PAI zijn bedrijf, inclusief overname van Cotts, beter op waarde weten te schatten dan beleggers op de beurs. Bovendien wil Refresco zijn overnamestrategie voortzetten. 

Buy-and-build

De bottelaar is bezig met een buy-and-build en heeft daarvoor nieuw kapitaal nodig. Kapitaal dat de Fransen graag leveren. De overname van Cotts was volledig met schuld gefinancierd dus er was zelfstandig op de beurs verder weinig ruimte om toekomstige acquisities te leveragen.  

En zo komt Refresco waarschijnlijk na 2,5 jaar weer terug in de handen van private equity, een eigenaarsvorm waarmee het eerder vijftien jaar ook wist te groeien. Het bod wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond.

Related articles