Het regent weer nieuwe vestigingen in Amsterdam

De internationale investeringen in Amsterdam en omstreken zitten weer bijna op het niveau van voor corona. Vorig jaar hebben 133 internationale bedrijven een vestiging geopend in de Metropoolregio Amsterdam, waarvan 32 hoofdkantoren. 

Daarmee zijn ruim vierduizend nieuwe banen ontstaan, twee keer zoveel als in het eerste coronajaar 2020. Ze komen vooral uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, zo melden Amsterdam Inbusiness (een samenwerking tussen de gemeenten Almere, Amstelveen, Haarlemmermeer en Amsterdam) en de Netherlands Foreign Investment Agency. Twee jaar geleden openden 101 bedrijven een vestiging, met 1970 nieuwe banen.

De meeste nieuwe bedrijven zijn actief in de ICT & technologie, financiële en fintech-sector, transport en logistiek, creatieve industrie en 'life sciences and health'. Voorbeelden zijn het duurzame energiebedrijf Anax Power, Roku, een mediabedrijf en pionier op het gebied van streaming TV, en Lucid Motors en Xpeng die elektrische auto’s produceren.

Bij 30 buitenlandse bedrijven die al in de regio Amsterdam gevestigd waren, kwamen er door uitbreiding 2500 nieuwe banen bij. Dat zijn vooral bedrijven uit Noord-Amerika.

Steeds vaker vestigen de bedrijven zich niet in Amsterdam, maar in een van de omliggende gemeenten van de Metropoolregio. Dat gebeurde in 3 op de 10 gevallen. In 2019 was dat in 2 op de 10 gevallen.

 

Gerelateerde artikelen