Het regent miljarden voor start-ups ondanks crisis

7 miljard extra voor start-ups in Europa en 300 miljard wereldwijd.

Afgelopen kwartaal werd 14,3 miljard dollar geïnvesteerd in Europese start-ups. Dat is 70 procent meer dan in de laatste drie maanden van 2019. Daarvan werd 1,7 miljard dollar in Nederlandse start-ups gestoken, tegen 1,1 miljard dollar in het voorgaande jaar. Dat meldt KPMG. 

De totale investeringen in Europese start-ups kwamen vorig jaar uit op 49 miljard dollar, tegen 42 miljard dollar een jaar eerder.  Wereldwijd werd volgens KPMG vorig jaar voor een bedrag van 300 miljard dollar in startende ondernemingen geïnvesteerd, goed voor een duidelijke stijging ten opzichte van 2019

Volgens KPMG zijn de investeringen in Europese start-ups in de laatste drie maanden van 2020 zelfs tot recordhoogte gestegen. "Covid-19 vormt voor iedere onderneming in de wereld een enorme uitdaging. Maar dit soort grote uitdagingen brengt in het algemeen ook heel veel nieuwe kansen met zich mee. Dat geldt vooral voor de technologie", verklaart Karina Kuperus, partner bij de adviesgroep Emerging Giants van KPMG. 

Zo kreeg het Amsterdamse communicatiesoftwarebedrijf MessageBird enkele maanden terug een kapitaalinjectie van zo'n 200 miljoen dollar, omgerekend zo'n 170 miljoen euro.

De start-ups moesten het vooral hebben van investeerders die grote bedragen overmaakten. Het aantal transacties liep juist terug. Niet alle beginnende ondernemingen wisten zich in de kijker te spelen. Investeerders hadden hun pijlen met name gericht op bedrijven met vernieuwende technologische oplossingen. 

Ook start-ups in de gezondheidszorg en de biotechnologie waren in trek. Zo wisten het Amerikaanse Resilience en Tempus Labs, het Chinese LianBio en RecBio, het Duitse ATAI Life Sciences en LumiraDX in de laatste maanden van het jaar honderden miljoenen dollars binnen te halen.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen