Het lukt Heineken maar niet om Distell over te nemen

Bierbrouwer Heineken is nog altijd met Distell in gesprek over een overname. Sinds die gesprekken in mei uitlekten, is er wel voortgang geboekt. Toch is er nog een aantal punten waarover beide partijen het niet eens zijn.

Dat heeft Distell bekendgemaakt bij de presentatie van zijn resultaten. Het Zuid-Afrikaanse drankenconcern maakte verder bekend voorlopig geen dividend uit te keren. Ook dat hangt samen met de overnamegesprekken. Voor het einde van september verwacht het bedrijf meer te kunnen melden.

Voorlopig is Zuid-Afrika nog geen gespreid bedje voor Heineken. Al jaren ziet het bedrijf dit land als een groeimarkt. Maar in 2020 legde de regering de alcoholverkoop plat in verband met corona. Verschillende bierbrouwers schortten hun investeringen op. Heineken stelde de bouw uit van een nieuwe brouwerij bij Durban. 

Nu schiet het ook al niet op met de overname van Distell. Afgelopen boekjaar draaide het bedrijf een omzet van zo'n 28 miljard rand, omgerekend 1,6 miljard euro. Een overname van Distell zou de belangrijkste deal voor Heineken worden sinds 2018, toen het een samenwerkingsverband aanging met China Resources Beer.

Distell is naar eigen zeggen de grootste producent van wijn, ciders en sterkere alcoholische dranken in Afrika. Het bedrijf is onder andere bekend van de likeur Amarula en Savanna Cider, die ook in Nederlandse winkels worden verkocht.

Gerelateerde artikelen