HEMA klapt, miljardendeals blijven achter in 2018

Met het mislukken van de overname van HEMA blijft het aantal miljardendeals in 2018 steken op 2. Is de M&A-markt vastgelopen?

Vorig jaar hadden 18 Nederlandse deals een waarde van meer dan een miljard euro, in 2016 een gepaste 16 deals en in 2015 maar liefst 22 deals. Dit jaar blijft de teller vooralsnog steken op 2: In maart verkocht AkzoNobel de divisie Specialty Chemicals voor 10,1 miljard euro en Shell cashte 2,8 miljard voor een aandeel in Canadian Natural Resources. De overname van HEMA zou nipt één miljard opleveren, maar liep de overnameonderhandelingen liepen stuk.

 

'Te vroeg voor trend'
Zakenbankier Eric Wijs van Lincoln International denkt dat het nog te vroeg is om het uitblijven van Nederlandse miljardendeals op te vatten als trend. “Je moet naar de wereldwijde statistieken kijken om een echte trend te bespeuren. Als je naar de hele markt kijkt zie ik die niet. Het gaat gewoon door en grote deals zijn naar volume gemeten altijd maar een klein deel. Q1 was wereldwijd heel erg sterk. Ik denk dat het dus toeval is dat er in Nederland wat minder grote deals zijn aangekondigd.” Ook Bastiaan Vaandrager van Rothschild ziet geen teruggang in de markt. “Wij zijn drukker dan ooit!’, aldus de dealmaker.

Top 25 deals
Van de twee miljardendeals van 2018 komt de verkoop van Specialty Chemicals terug in de top 25 van grootste deals tussen 2012 (toen ging mena.nl van start met de database) en nu. De grootste deal is de overname van BG Group door Shell voor 47 miljard euro in 2015. De grootste deal ooit in de Nederlandse markt is de overname van ABN AMRO voor 71 miljard in 2007.

 

Gerelateerde artikelen