Heineken sluit joint venture en bouwt fabriek in Myanmar

Heineken heeft via dochteronderneming APB een joint venture gesloten met Alliance Brewery Company, lokale brouwer in Myanmar. De Europese sancties op dat land zijn opgeheven en Heineken wil er nu bier gaan brouwen en verkopen.

In de joint venture met het privately-owned Alliance Brewery Company zal Heineken een controlerend belang van 57 procent hebben, maakt het bedrijf bekend. Management, expertise, ingrediënten en licenties zullen onder verantwoordelijkheid van Heineken zitten. De nieuwe joint venture, APB Alliance Brewery Company Limited zal een nieuwe brouwerij in het Aziatische land – tussen India en Thailand in – bouwen. Toestemming daarvoor is inmiddels verleent door het Myanmar Investment Committee. De brouwerij moet eind 2014 operatief zijn en de joint venture zal ca. 60 miljoen dollar investeren. 

Het is een veelvuldig beproefte strategie van Heineken: via joint ventures, meerderheidsbelangen of volledige overnames zorgen voor een wereldwijde presence waarbij het Heineken-merk als A-merk wordt gelanceerd, voor zover dat nog niet via distributie was gebeurd. 

CEO Jean-Francois van Boxmeer spreekt van een zeer interessante kans. "Hiermee breiden we onze exposure in sterke groeimarkten verder uit. Er is een groeiend besef van de positieve ontwikkeling die Myanmar doormaakt in politiek en sociaal opzicht. Door middel van onze investering, het creeren van banen en de implementatie van wereldwijde regels, denk ik deze ontwikkeling nog verder te ondersteunen." 

De aankondiging van Heineken komt krap drie weken nadat de Europese Unie aankondigde alle sancties tegen Myanmar te laten varen, met uitzondering op het wapenembargo. Myanmar kan een interessante investeringsregio worden voor internationale bedrijven die hun nek durven uit te steken, nadat het bijna twee decennia zeer gesloten was.  

Aung Moe Kyaw, CEO van Alliance Brewery Company, zei erg tevreden te zijn met een partner van het niveau van Heineken. 

 

Gerelateerde artikelen