Heeft Gilde een koopje te pakken met TenCate?

Gilde Buy Out Partners biedt 675 miljoen euro voor het beursgenoteerde materiaalbedrijf TenCate, een premium van 27% op de slotkoers. Dat klinkt als een riant bedrag. Maar is dat het ook? Het bedrijf vindt van wel, sommige beleggers zijn minder onder de indruk.
Het Nederlandse private equity huis Gilde wil, in een consortium met Parcom en ABN Amro Participaties, het Koninklijke bedrijf TenCate van de beurs halen. TenCate maakte in 2014 een nettoverlies van 46 miljoen euro. Dat kwam door een eenmalige afschrijving op de good will bij de advanced armour divisie. Zonder deze afboeking bedroeg de winst 24 miljoen euro.
 
Op basis van de huidige winst is 675 miljoen euro zeker geen verkeerde prijs. De raad van bestuur, raad van commissarissen en meerdere lange termijn aandeelhouders zijn daarom al akkoord. 
Doe-het-zelf-pakket
Wat ziet Gilde in het bedrijf? Lucratief opsplitsen misschien? Gilde weet hoe dat moet. Samen met Parcom kocht Gilde in 2011 Gamma Holding voor – volgens onze database – 220 miljoen. Dit jaar werd in april het transportbandenonderdeel Ammeraal Beltech voor 400 miljoen euro verkocht aan Advent en een maand eerder ging het textielproducerende onderdeel Bekaert Textiles voor minstens 250 miljoen euro over naar het family office Franz Haniel & Cie. GmbH. Tel uit de winst.
Opsplitsen of een turnaround, dat is dus niet wat bij TenCate gaat gebeuren als Gilde de afspraken in de bidding offer naleeft. Het management, inclusief CEO Loek de Vries, blijft aan en het hoofdkantoor blijft ook in Almelo. Tevens op operationeel niveau geen ingrijpende aanpassingen. In de afspraken staat dat er geen plannen zijn voor een “significante reorganisatie”, evenmin zullen er substantiële onderdelen van het bedrijf worden verkocht na de overname. 
Waarom een premium van 27% betalen voor een bedrijf dat nauwelijks van strategische koers gaat veranderen? 
Het meetpunt
De vraag is dan of die premium wel zo hoog is. Nico Ingberg, hoofdredacteur van Beurswijzer.com, merkt op dat de premium van 27% op de slotkoers van vrijdag, oftewel 24,60 euro per aandeel, eigenlijk net zo hoog als de koers van begin 2014. “Bovendien is het bod 25% láger dan bijvoorbeeld in 2007 en 2011,” aldus de voormalige aandelenanalist
 
Het aandeel is dus misschien eerder ondergewaardeerd door beleggers dan dat Gilde er een vette prijs voor over blijkt te hebben.  
Corné van Zeijl, die het Nederlandse aandelenfonds van bij ACTIAM (voorheen SNS) beheert, is ook niet ondersteboven van het bod van Gilde maar lijkt een acceptatie van het bod wel te snappen.  “Met het bod op #TenCate komt een einde aan de lijdensweg voor aandeelhouders. Met een hele bescheiden overnamepremie,” twittert de Nederlandse beleggingsgoeroe. 
Buy en build strategie
Gilde voorziet dat de nettowinst in de toekomst gaat stijgen, anders betaal je immers geen 675 miljoen euro voor 24 miljoen euro nettojaarwinst. Maar hoe gaan ze dat dan doen, zonder turnaround? CEO Loek de Vries spreekt van het voortzetten van de buy and bould-strategie waar Gilde zich aan heeft gecommiteerd. Er is de laatste jaren geïnvesteerd in technologische ontwikkelingen en dat moet zich op termijn gaan uitbetalen in een hogere winst. 
Ook valt in de bidding offer de term overnames. Een van de afspraken van de potentiële kopers aan het bedrijf luidt “Full support for TenCate´s long-term growth strategy, including potential acquisitions.” Gilde ziet wellicht dus ook mooie potentiële overnames met TenCate in het verschiet. 
 
Lage overnamepremie of niet, Gilde is een van de weinigen die potentie ziet in de groei van het bedrijf. Beleggers hebben het bedrijf immers de afgelopen vier jaar als een baksteen laten vallen met een halvering van de koers als gevolg. Overnamegesprekken met andere investeerders zijn er wel geweest, zegt CEO Loek de Vries tegen Het Financieele Dagblad, maar deze partijen hadden allemaal het plan om het bedrijf op te splitsen. Iets dat hij expliciet niet wilde. 
 
Nu is het wachten op andere gegadigden die er mogelijk meer voor durven te geven. Een andere bieder dient minimaal een 7,5% hoger bod neer te leggen voordat de huidige biedingsovereenkomst kan worden ontbonden. 
 
Related articles