Hedgefondsen verruilen beursfondsen voor starters

Hedgefondsen hebben hun aandacht verlegd van beursgenoteerde activa naar particuliere markten, vooral in Silion Valley. Iets minder dan driekwart van de deals van dit jaar waren zogenaamde 'venture-bets’, bedrijven in de startfase. 

Ze investeerden volgens een rapport van Goldman Sachs het recordbedrag van 153 miljard dollar aan investeringen in particuliere bedrijven in de eerste zes maanden van 2021.

Uit blijkt dat hedgefondsen dit jaar 770 deals hebben gesloten, waarmee ze al het recordaantal deals over heel 2020 hebben verslagen, toen 753 deals een totaal van 96 miljard dollar bereikten. 

De gegevens van Goldman Sachs Prime Services laten zien hoe hedgefondsen, die doorgaans bekend staan ​​om hun beleggingen in beursgenoteerde activa, naar particuliere markten in Silicon Valley zijn getrokken in een poging om grotendeels magere rendementen op te krikken. 

Het laat ook zien hoe private equity en durfkapitaal zijn doorgedrongen tot de reguliere financiering. De activaklasse is nu gestegen tot meer dan 7 biljoen dollar in waarde. Goldman Sachs denkt dat dit bedrag tegen 2025 zal verdubbelen, terwijl het aantal Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven sinds 1996 ruwweg is gehalveerd in de portfolio’s van hedgefondsen.

Hedgefondsen namen in de eerste zes maanden van 2021 deel aan slechts 4 procent van de deals, maar leverden volgens Goldman Sachs iets meer dan een kwart van al het kapitaal dat in particuliere bedrijven werd gestoken.

Een kleine groep hedgefondsen is goed voor de overgrote meerderheid van de deals, voegde de bank eraan toe, met ongeveer driekwart van het kapitaal dat door tien bedrijven werd geïnvesteerd.

Sommige fondsen hebben speciale dochters opgericht om in particuliere bedrijven te beleggen. Bedrijven als Tiger Global Management, Coatue Management en Altimeter Capital Management hebben de afgelopen jaren grote intrede hebben gedaan in Silicon Valley.

Hedgefondsen kunnen diep doordringen in Silicon Valley omdat grote institutionele beleggers die in hun fondsen investeren particuliere tech-bedrijven wel zien zitten als ze daar een hoger rendement behalen.

Het rendement van private equity- en durfkapitaalinvesteringen was in het decennium tot eind vorig jaar beter dan hedgefondsen, met gemiddelde winsten van 14,2 procent vergeleken met 7,1 procent voor hedgefondsen, zo blijkt uit het Goldman-rapport.

Hedgefondsen opereren met hun nieuwe focus op private bedrijven op een groeimarkt. Het gemiddelde aantal particuliere fondsenwervingsrondes die bedrijven houden voor ze naar de beurs gaan, is volgens Goldman verdrievoudigd sinds 2006.

De toename van privaat kapitaal heeft geleid tot concurrentie op het gebied van privédeals. Sommige hedgefondsen vinden dat nog altijd aantrekkelijker dan wachten op de eerste openbare aanbieding van een bedrijf op een aandelenmarkt, waar het vaak dringen is tussen de grotere, investeerders.

 

Gerelateerde artikelen